Добре, коли те, що перекручується, виходить із сопла у вигляді довгих «спагеті», погано — коли м'ясорубка жує м'ясо. З цим розберемося негайно.
Електрична м'ясорубка не крутить м'ясо: причини та розв'язання проблеми
Коли м'ясорубка не ріже, а тисне м'ясо, електродвигун може перегріватися, гвинт і різальний ніж рано чи пізно застопоряться. Це відбувається через злипання й ущільнення м'ясних волокон. Часто користувачі грішать на занадто товсті жирові прошарки. Однак причина частіше не в них, а в пристрої.
Затупилися ножі
Вони зношуються набагато швидше, ніж ми думаємо. Щоб ножі менше затуплювалися, потрібно ретельно мити прилад після кожного застосування і добре просушувати складники. Доцільно пропускати через м'ясорубку злегка підморожене м'ясо, тоді зжовування вдасться уникнути.
Для заточування ножів краще звернутися до сервісного центру, де цією справою займаються професіонали. Їм вдасться відновити колишню гостроту лез за допомогою точильних верстатів.
Коли немає можливості віддати тупий ніж на заточку, доведеться розв'язувати питання самому. У таблиці описано 3 варіанти дій:
Інструмент
|
Що робити? |
Наждачка |
|
Наждачний камінь |
|
Болгарка |
|
До слова: Як заточити ніж м'ясорубки самому: 4 перевірені способи
Неправильна збірка компонентів
Можливо, ніж встановлений не тим боком або затискна гайка погано закручена. Через це леза нещільно прилягають до пропускної решітки й сировина не перемелюється
У такій ситуації потрібно розібрати та зібрати м'ясорубку заново, згідно з інструкцією. Затиснути гайку до упору, щоб внутрішня частина не бовталася.
Аналізуємо: Що краще — м'ясорубка чи блендер: порівняння 2 типів техніки
Знос деталей — одна з причин чому м'ясорубка не крутить м'ясо
Якщо під час роботи агрегат реве, але м'ясо не крутить, причина криється у несправності мотора. Це часто трапляється через утворення конденсату на обмотці, збої в електромережі, зношення вугільних щіток і перевантаження приладу. Самому питання не вирішити, потрібно нести на діагностику в сервіс. Найчастіше ремонт обходиться дорого. Вигідніше купити новий апарат, ніж вкладатися в ремонт.
Часто під час тривалої експлуатації електром'ясорубки можуть з'явитися дефекти, які впливають на її роботу. Це деформація корпусу, спірального вала чи решітки, а також тріщини на затискній гайці. Знову-таки, потрібен кваліфікований огляд і консультація фахівця щодо доцільності ремонту.
От і думай: Що з 2 пристосувань краще: м'ясорубка чи кухонний комбайн?
Засмічення і, як наслідок, перевантаження м'ясорубки
У кожного електроприладу своя межа навантаження. Якщо в м'ясорубку класти занадто багато м'яса, вона не зможе якісно переробити продукт. Підвищені навантаження зношують прилад. Особливо якщо для перекручування використовується сире м'ясо з жилами, з якими агрегату складно впоратися. Жили забивають сітку і фарш погано через неї проходить.
Якщо електрична м'ясорубка не крутить м'ясо через перевантаження, потрібно:
- Вимкнути прилад і розкрутити,
- оглянути складники та очистити від засмічень,
- зібрати й запустити агрегат повторно.
Щоб не допускати засмічення, м'ясо перед перемелюванням потрібно очищати від дрібних кісток, пліви та прожилок. Нарізати на дрібні шматочки. Якщо рецепт страви дозволяє, перекручувати з хлібом.
В тему: Як швидко очистити м'ясорубку від м'яса, жиру та іржі: 10 лазівок
Забагато жиру в м'ясі
Занадто жирне м'ясо під час перемелювання намотується на шнек або забиває решітку м'ясорубки. У цьому разі нічого не залишається, окрім, як:
- Попередньо очищати шматки від жил,
- нарізати на маленькі шматочки,
- підморожувати до напівтвердості,
- перемелювати невеликими порціями.
Електром'ясорубка перестає якісно працювати з різних причин. У статті розглянули найчастіші. Перераховані поради допоможуть самостійно розв'язувати проблему. Якщо, як і раніше, м'ясорубка жує м'ясо або видавлює його, потрібно звернутися по допомогу до професіоналів.
На замітку: 5 критеріїв вибору електром'ясорубки для дому