Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Чому не можна ставити гаряче в холодильник — 4 причини

Дата публікації: 21.03.2025 14:31
Дата оновлення: 21.03.2025 16:09

Після їди хочеться якнайшвидше прибрати зі столу та плити, але як бути з гарячими продуктами? Для забезпечення максимальної свіжості напрошується просте рішення поставити все в холодильник. Ось тільки техніка для охолодження продуктів призначена для зниження температури з кімнатної до оптимальної, на щойно зварену їжу вона не розрахована. Розберемося, що буде, якщо поставити гарячу страву в холодильник, наскільки небезпечне ігнорування умов експлуатації.

чи можна ставити гарячу їжу в холодильник

Що буде, якщо поставити гаряче у холодильник

З цього приводу є 2 крайні погляди.

  1. Нічого не буде. Компресор перестане працювати на морозилку, інтенсивно охолодить холодильну камеру до норми та продовжить роботу в штатному режимі.
  2. Згорить компресор, зламається термостат тощо. Доведеться витрачати гроші на ремонтні роботи.

Істина десь посередині. При разовому охолодженні гарячої їжі з холодильником нічого не станеться. Якщо це стане типовим сценарієм використання приладу, можуть виникнути проблеми, про які йтиметься нижче за текстом.

інструкція до холодильника

Визначитись допоможе інструкція до холодильника. У документації зазвичай фігурує заборона на гарячі продукти або виробник припускає такий сценарій, але попереджає про можливі негативні наслідки. Пишуть про зледеніння задньої стінки приладу.

Заготовляємо ласощі: Протерта малина з цукром на зиму — рецепт за 2 технологіями зі збереженням смаку та вітамінів

Підвищення температури всередині холодильника

Після розміщення гарячої каструлі в холодильній камері з'являється новий доданок у формулі теплообміну. Частина тепла переходить на інші продукти. Якщо вони мають великий запас свіжості, це не страшно. Інша річ, коли страва і без гарячої сусідки скоро почне псуватись.

Зайва, до того ж зовсім не обов'язкова, порція тепла стане гарною підмогою для бактерій, прискорить їхнє розмноження. Шкідливі мікроорганізми активно розвиваються в температурному діапазоні від 6 до 60 °С. Для холодильного відділення оптимальний варіант — 0-5 °С. Якщо трохи більше, потрапляємо у несприятливий діапазон.

Негативний ефект яскравіше виражений у холодильників без No Frost: відсутність обдування студеним повітрям призводить до уповільнення виведення зайвих градусів. До вирівнювання температури пройде більше ніж година, що дуже суттєво при роботі на зношування.

У тему: Яка температура має бути в холодильнику та морозильній камері — 5 рекомендацій щодо економії електроенергії

Втрата енергоефективності та збільшення витрати електроенергії

Вартість електрики в країні неухильно підвищується. Для власника маленької квартири плата за кіловати стає основною статтею витрат на комуналку. Чималий внесок у рахунки за електроенергію робить холодильник. Ощадливі господарі при купівлі техніки звертають увагу на енергоефективність. Різниця у споживанні агрегатів з А+ та А++ становить близько 10%.

Якщо встановити гаряче, компресору знадобиться більше часу для зниження температури, інтервали включень збільшаться. З інверторними моделями інша ситуація. У них компресор не вимикається, але в цьому випадку серцю холодильника доведеться працювати інтенсивніше. Незалежно від обладнання техніки, енергоефективність знизиться, витрата електрики збільшиться.

що буде, якщо поставити гаряче в холодильник

При форс-мажорному охолодженні каструлі різниця у платіжках не помітна. Інша річ — коли господиня регулярно ставить щойно зварене у холодильне відділення. Чому ще не можна ставити гаряче у холодильник? Читайте далі, та все дізнаєтесь.

Пошкодження холодильних компонентів

Типові варіанти:

  1. Досвідчені господині знають, що не можна швидко заповнювати банки чи інший скляний посуд гарячим варенням та іншими продуктами, доведеними до кипіння. Різниця в температурах призводить до тріщин. Зі скляними полицями холодильника схожа ситуація. Після контакту скла та гарячого посуду з'являються тріщини. Якщо потрібно покласти щойно зварене в холод — скористайтеся дощечкою. Дерево є добрим теплоізоляційним матеріалом.
  2. Коли полиці заставлені продуктами, посуд контактує зі стінками. Внутрішнє облицювання холодильника роблять з пластику, який не розрахований на контакт з гарячим металом. Деформація стінок навряд чи позначиться на функціонуванні пристрою, але краса буде зіпсована.

Вибираємо компонування: Розташування морозильної камери, їх переваги та недоліки — 2 інженерні рішення

Ризики появи конденсату

Якщо від гарячої їжі йде пара — це призводить до підвищення вологості в холодильнику. Волога осідає на стінках, утворюється конденсат. Поява води в холодильнику дає негативні ефекти: деякі продукти швидше псуються, розмокає картонна упаковка, розвивається корозія на металі.

чи можна ставити теплий суп у холодильник

Всі перераховані вище фактори актуальні для холодильників без Ноу Фрост. За наявності обдування волога швидко зникає. У агрегатів, оснащених системою, інша проблема — підсихання продуктів при неправильному зберіганні. Потрібно використовувати контейнери.

У моделях без No Frost при застиганні конденсату на задній стінці утворюється лід, що перешкоджає охолодженню продуктів. Компресору важче ганяти холодоагент, зростає споживання електрики.

Чи можна ставити теплий суп у холодильник

Взимку багато господинь воліють попередньо охолодити суп, виставивши його на балкон. Навіть велика каструля у холодному приміщенні швидко скине зайві градуси. Такий підхід виправдовує себе особливо у великих сім'ях — коли для приготування першої страви використовують посуд на 5 літрів і більше.

За міцність полиць холодильника за умови дотримання умов експлуатації можна не побоюватися:

Бренд

Максимальне навантаження на полицю для більшості моделей, кг

Hitachi

50-100

Gorenje

20-25

Samsung

20-25

Snaige

25-50

Велику тару можна розмістити в холодильному відділенні, іноді для цього навіть не потрібно переставляти полиці. Важливо врахувати, що чим значніший обсяг — тим більша віддача тепла. Відповідь на запитання — чи можна ставити свіжозварений суп у холодильник — негативна, але теплий, що трохи остигнув, — цілком допустимо.

Для продовження терміну придатності перших страв намагаються, щоб після приготування каструлі надовго на кухні не затримувалися, особливо спекотного літа. Бажання якнайшвидше прибрати суп у холод можна поєднати з прагненням не допустити скорочення терміну експлуатації приладу. Охолодили каструлю до ледь теплого стану — ставте в холодильник. Так і свіжість збережете і техніці не нашкодите.

Щоб зовсім не переживати за компресор, можна перед готуванням перевести агрегат у режим суперохолодження. Накопичений запас холоду сприятиме швидкій нормалізації температури. Після встановлення теплої каструлі в холод потрібно вимкнути режим.

Цікава стаття: Рівень шуму побутової техніки — градація з 9 ступенів

Чи можна ставити гаряче в холодильник з системою No Frost

Назву модної технології можна перекласти як «без інею». Широко поширена думка, що основна відмінність таких холодильників від звичайних — можливість саморозморожування. Але це не зовсім так. Інею утворюється достатньо, але елементи, схильні до обмерзання, не видно користувачеві.

холодильник ноу фрост

Для видалення вологи, яка при охолодженні перетворюється на іній, у корпусі працює вентилятор. У динамічній системі повітря швидко циркулює, що призводить до рівномірного розподілу холоду. Гаряча їжа остигає швидше, особливо коли навколо неї є вільний простір. Волога виводиться, конденсат не утворюється. Залишається 2 мінуси: підвищене енергоспоживання, ймовірність несправності. Полиці та пластикові стінки корпусу вразливі перед гарячим посудом.

Динамічна система охолодження знижує негативний вплив перепаду температур. Не варто експериментувати: охолоджуйте свіжоприготовлені страви самостійно, не напружуючи компресор. Чи можна ставити гаряче у просунутий холодильник з Ноу Фростом — розібралися. Далі читайте, як прискорити остигання страв, не перевантажуючи техніку.

Як правильно остудити гарячу їжу перед тим, як ставити в холодильник

Можливі варіанти:

  • Залишити продукти з відкритою кришкою у прохолодному приміщенні. Взимку на кухні не жарко. Страви, які не відносяться до швидкопсувних, охолонуть без додаткових хитрощів.
  • На балконі. Взимку на балконі набагато холодніше, ніж у кухні. Іноді на ньому тижнями тримається температура холодильника, що дає можливість не тільки охолоджувати їжу, а й тимчасово звільняти агрегат від продуктів, що не швидко псуються.
  • У холодній воді. Спосіб підходить для будь-якої пори року. Заповніть раковину або великий таз холодною водою, поставте каструлю без кришки в місткість для охолодження. Якщо вода нагріється швидше, ніж охолодить їжу, замініть її на холодну.
  • Заморожені овочі. Можна поєднати розморожування одних продуктів з охолодженням інших. Метод актуальний, коли збираєтеся готувати продукти з морозилки. Недолік способу у тому, що розморожують їжу, особливо м'ясо, у холодильному відділенні. Але в цьому випадку процес йде повільно, підходить для передбачливих господарок. Не кожна планує приготування на завтра.
  • Зміна тари. Можна на деякий час поставити порожню каструлю в морозилку, а потім перемістити в неї гарячу страву. Внаслідок теплообміну тара нагріється, але страва охолоне. Помітно наблизитеся до припустимої температури.

Примусове охолодження особливо актуальне, коли спекотного літа приготували м'ясну страву. Навіть 3 години в теплі можуть негативно вплинути на тривалість зберігання. Нормою до відправлення продуктів у холодильник є 2 години.

Таким чином, при ідеальному сценарії продукти остигають протягом максимум 2 годин, а потім їх відправляють у холодильник. За час перебування в теплі вони не встигають зіпсуватися, а потім зберігаються в оптимальному температурному режимі. У разі форс-мажору, коли потрібно терміново їхати на роботу та поставити страву в холодильник нікому, завантажити компресор охолодженням теплої їжі можна, але це не повинно увійти до системи. Інакше підвищується ймовірність несправності, скорочується термін експлуатації.

Інерція холоду: Скільки тримає холодильник без світла — 7 пояснень та порад як довше зберігати продукти

Коментарі
Пишем полезно
Все статьи