Після їди хочеться якнайшвидше прибрати зі столу та плити, але як бути з гарячими продуктами? Для забезпечення максимальної свіжості напрошується просте рішення поставити все в холодильник. Ось тільки техніка для охолодження продуктів призначена для зниження температури з кімнатної до оптимальної, на щойно зварену їжу вона не розрахована. Розберемося, що буде, якщо поставити гарячу страву в холодильник, наскільки небезпечне ігнорування умов експлуатації.
Що буде, якщо поставити гаряче у холодильник
З цього приводу є 2 крайні погляди.
- Нічого не буде. Компресор перестане працювати на морозилку, інтенсивно охолодить холодильну камеру до норми та продовжить роботу в штатному режимі.
- Згорить компресор, зламається термостат тощо. Доведеться витрачати гроші на ремонтні роботи.
Істина десь посередині. При разовому охолодженні гарячої їжі з холодильником нічого не станеться. Якщо це стане типовим сценарієм використання приладу, можуть виникнути проблеми, про які йтиметься нижче за текстом.
Визначитись допоможе інструкція до холодильника. У документації зазвичай фігурує заборона на гарячі продукти або виробник припускає такий сценарій, але попереджає про можливі негативні наслідки. Пишуть про зледеніння задньої стінки приладу.
Заготовляємо ласощі: Протерта малина з цукром на зиму — рецепт за 2 технологіями зі збереженням смаку та вітамінів
Підвищення температури всередині холодильника
Після розміщення гарячої каструлі в холодильній камері з'являється новий доданок у формулі теплообміну. Частина тепла переходить на інші продукти. Якщо вони мають великий запас свіжості, це не страшно. Інша річ, коли страва і без гарячої сусідки скоро почне псуватись.
Зайва, до того ж зовсім не обов'язкова, порція тепла стане гарною підмогою для бактерій, прискорить їхнє розмноження. Шкідливі мікроорганізми активно розвиваються в температурному діапазоні від 6 до 60 °С. Для холодильного відділення оптимальний варіант — 0-5 °С. Якщо трохи більше, потрапляємо у несприятливий діапазон.
Негативний ефект яскравіше виражений у холодильників без No Frost: відсутність обдування студеним повітрям призводить до уповільнення виведення зайвих градусів. До вирівнювання температури пройде більше ніж година, що дуже суттєво при роботі на зношування.
Втрата енергоефективності та збільшення витрати електроенергії
Вартість електрики в країні неухильно підвищується. Для власника маленької квартири плата за кіловати стає основною статтею витрат на комуналку. Чималий внесок у рахунки за електроенергію робить холодильник. Ощадливі господарі при купівлі техніки звертають увагу на енергоефективність. Різниця у споживанні агрегатів з А+ та А++ становить близько 10%.
Якщо встановити гаряче, компресору знадобиться більше часу для зниження температури, інтервали включень збільшаться. З інверторними моделями інша ситуація. У них компресор не вимикається, але в цьому випадку серцю холодильника доведеться працювати інтенсивніше. Незалежно від обладнання техніки, енергоефективність знизиться, витрата електрики збільшиться.
При форс-мажорному охолодженні каструлі різниця у платіжках не помітна. Інша річ — коли господиня регулярно ставить щойно зварене у холодильне відділення. Чому ще не можна ставити гаряче у холодильник? Читайте далі, та все дізнаєтесь.
Пошкодження холодильних компонентів
Типові варіанти:
- Досвідчені господині знають, що не можна швидко заповнювати банки чи інший скляний посуд гарячим варенням та іншими продуктами, доведеними до кипіння. Різниця в температурах призводить до тріщин. Зі скляними полицями холодильника схожа ситуація. Після контакту скла та гарячого посуду з'являються тріщини. Якщо потрібно покласти щойно зварене в холод — скористайтеся дощечкою. Дерево є добрим теплоізоляційним матеріалом.
- Коли полиці заставлені продуктами, посуд контактує зі стінками. Внутрішнє облицювання холодильника роблять з пластику, який не розрахований на контакт з гарячим металом. Деформація стінок навряд чи позначиться на функціонуванні пристрою, але краса буде зіпсована.
Вибираємо компонування: Розташування морозильної камери, їх переваги та недоліки — 2 інженерні рішення
Ризики появи конденсату
Якщо від гарячої їжі йде пара — це призводить до підвищення вологості в холодильнику. Волога осідає на стінках, утворюється конденсат. Поява води в холодильнику дає негативні ефекти: деякі продукти швидше псуються, розмокає картонна упаковка, розвивається корозія на металі.
Всі перераховані вище фактори актуальні для холодильників без Ноу Фрост. За наявності обдування волога швидко зникає. У агрегатів, оснащених системою, інша проблема — підсихання продуктів при неправильному зберіганні. Потрібно використовувати контейнери.
У моделях без No Frost при застиганні конденсату на задній стінці утворюється лід, що перешкоджає охолодженню продуктів. Компресору важче ганяти холодоагент, зростає споживання електрики.
Чи можна ставити теплий суп у холодильник
Взимку багато господинь воліють попередньо охолодити суп, виставивши його на балкон. Навіть велика каструля у холодному приміщенні швидко скине зайві градуси. Такий підхід виправдовує себе особливо у великих сім'ях — коли для приготування першої страви використовують посуд на 5 літрів і більше.
За міцність полиць холодильника за умови дотримання умов експлуатації можна не побоюватися:
Бренд |
Максимальне навантаження на полицю для більшості моделей, кг |
Hitachi |
50-100 |
20-25 |
|
Samsung |
20-25 |
Snaige |
25-50 |
Велику тару можна розмістити в холодильному відділенні, іноді для цього навіть не потрібно переставляти полиці. Важливо врахувати, що чим значніший обсяг — тим більша віддача тепла. Відповідь на запитання — чи можна ставити свіжозварений суп у холодильник — негативна, але теплий, що трохи остигнув, — цілком допустимо.
Для продовження терміну придатності перших страв намагаються, щоб після приготування каструлі надовго на кухні не затримувалися, особливо спекотного літа. Бажання якнайшвидше прибрати суп у холод можна поєднати з прагненням не допустити скорочення терміну експлуатації приладу. Охолодили каструлю до ледь теплого стану — ставте в холодильник. Так і свіжість збережете і техніці не нашкодите.
Щоб зовсім не переживати за компресор, можна перед готуванням перевести агрегат у режим суперохолодження. Накопичений запас холоду сприятиме швидкій нормалізації температури. Після встановлення теплої каструлі в холод потрібно вимкнути режим.
Цікава стаття: Рівень шуму побутової техніки — градація з 9 ступенів
Чи можна ставити гаряче в холодильник з системою No Frost
Назву модної технології можна перекласти як «без інею». Широко поширена думка, що основна відмінність таких холодильників від звичайних — можливість саморозморожування. Але це не зовсім так. Інею утворюється достатньо, але елементи, схильні до обмерзання, не видно користувачеві.
Для видалення вологи, яка при охолодженні перетворюється на іній, у корпусі працює вентилятор. У динамічній системі повітря швидко циркулює, що призводить до рівномірного розподілу холоду. Гаряча їжа остигає швидше, особливо коли навколо неї є вільний простір. Волога виводиться, конденсат не утворюється. Залишається 2 мінуси: підвищене енергоспоживання, ймовірність несправності. Полиці та пластикові стінки корпусу вразливі перед гарячим посудом.
Динамічна система охолодження знижує негативний вплив перепаду температур. Не варто експериментувати: охолоджуйте свіжоприготовлені страви самостійно, не напружуючи компресор. Чи можна ставити гаряче у просунутий холодильник з Ноу Фростом — розібралися. Далі читайте, як прискорити остигання страв, не перевантажуючи техніку.
Як правильно остудити гарячу їжу перед тим, як ставити в холодильник
Можливі варіанти:
- Залишити продукти з відкритою кришкою у прохолодному приміщенні. Взимку на кухні не жарко. Страви, які не відносяться до швидкопсувних, охолонуть без додаткових хитрощів.
- На балконі. Взимку на балконі набагато холодніше, ніж у кухні. Іноді на ньому тижнями тримається температура холодильника, що дає можливість не тільки охолоджувати їжу, а й тимчасово звільняти агрегат від продуктів, що не швидко псуються.
- У холодній воді. Спосіб підходить для будь-якої пори року. Заповніть раковину або великий таз холодною водою, поставте каструлю без кришки в місткість для охолодження. Якщо вода нагріється швидше, ніж охолодить їжу, замініть її на холодну.
- Заморожені овочі. Можна поєднати розморожування одних продуктів з охолодженням інших. Метод актуальний, коли збираєтеся готувати продукти з морозилки. Недолік способу у тому, що розморожують їжу, особливо м'ясо, у холодильному відділенні. Але в цьому випадку процес йде повільно, підходить для передбачливих господарок. Не кожна планує приготування на завтра.
- Зміна тари. Можна на деякий час поставити порожню каструлю в морозилку, а потім перемістити в неї гарячу страву. Внаслідок теплообміну тара нагріється, але страва охолоне. Помітно наблизитеся до припустимої температури.
Примусове охолодження особливо актуальне, коли спекотного літа приготували м'ясну страву. Навіть 3 години в теплі можуть негативно вплинути на тривалість зберігання. Нормою до відправлення продуктів у холодильник є 2 години.
Таким чином, при ідеальному сценарії продукти остигають протягом максимум 2 годин, а потім їх відправляють у холодильник. За час перебування в теплі вони не встигають зіпсуватися, а потім зберігаються в оптимальному температурному режимі. У разі форс-мажору, коли потрібно терміново їхати на роботу та поставити страву в холодильник нікому, завантажити компресор охолодженням теплої їжі можна, але це не повинно увійти до системи. Інакше підвищується ймовірність несправності, скорочується термін експлуатації.
Інерція холоду: Скільки тримає холодильник без світла — 7 пояснень та порад як довше зберігати продукти