Господині знають: швидке розморожування в мікрохвильовій печі нівелює до 3-5 годин очікування відтавання заготовки природним шляхом. Розглянемо основні «можна» та «не можна» у цій нехитрій справі.
Режим розморожування в мікрохвильовій печі: загальні правила використання
Багато мікрохвильових печей оснащені функцією розморожування Defrost. На неї вказує піктограма «сніжинки» на панелі керування. Якщо її немає (таке часто буває у бюджетних моделях), тоді потрібно виставити мінімальну потужність печі — до 100-150 Вт.
Вибирайте для розморожування тільки ту тару, яка призначена для роботи з мікрохвильовою піччю — на це вказує маленький значок НВЧ-печі.
Листкове тісто, піцу та великі шматки м'яса краще розморожувати на пласких тарілках. Вони місткіші. Якщо доводиться поратися з маленькими шматочками м'яса чи овочами, підійдуть середні та глибокі тарілки.
У тему: Мікрохвильова піч з 2 режимами: грилем і конвекцією — що це і навіщо?
М'ясо та риба: соковитість забезпечена
Потрібно подумати про те, як розморозити м'ясо, фарш і рибу ще до того, як помістили продукт у морозильну камеру. Краще зберігати порційні шматочки однакового розміру. Вони й розморожуються більш рівномірно, і готуються швидше.
Розморожування в мікрохвильовій печі — справа кількох хвилин:
- Потрібно розмістити їжу на тарілці в один шар
Якщо укладати шматки один на одного, верхній шар розмерзнеться, а нижній залишиться з «крижаною кіркою». - Увімкнути режим розморожування на 2-3 хвилини
Якщо його немає, тоді виставити реле на мінімальну потужність нагріву — 100-300 W. Оптимальний час роботи — 2-3 хвилини. - Перемішати шматочки та дати їм охолонути
Якщо цього не зробити, а одразу увімкнути піч повторно, частина м'яса почне «варитися» у своєму соку, а інша ще буде розморожуватися. - Якщо продукти не розморозилися належним чином, повторяють усі дії
Робити це доти, доки їжа остаточно не дійде до потрібної кондиції.
Цікаво: Як вбудувати мікрохвильову піч: 5 лайфхаків
Овочі, фрукти та ягоди: вітаміни по клацанню
Перед тим, як розморозити овочі в мікрохвильовій печі, їх варто покласти на тарілку середньої або великої глибини. Пласка сюди не підійде — фрукти при розморожуванні можуть виділяти сік, що проллється на піддон.
Тривалість підігріву залежить від обсягів їжі, ступеню наповненості вологою (чи «м'ясисті» волокна чи в них багато води), ступеня заморозки. Через ряд факторів час розморожування продуктів обчислюється індивідуально:
Дія
|
Для чого потрібна |
Поставити їжу в блюдце, налити на дно до 100 мл води та увімкнути мікрохвильову піч на 10-15 секунд на 100-300 W | Якщо не додати води, сік усередині продукту нагріється дуже швидко і фрукт/овоч лусне |
Повторювати короткочасне нагрівання, поки з їжі не почне відтавати крижана кірка | Як тільки крига починає сходити від легкого дотику — варто зупинити розморожування |
Перевернути їжу або перекласти на іншу тарілку | Частіше усього, скоринка злітає самостійно. Якщо цього не сталося, поставте розморожування ще на 10-15 секунд |
Лікнеп: 7 корисних лайфаків та порад для мікрохвильової печі, Або як стати кухонним джедаєм
Розігріти тісто: робимо це правильно
Краще за все розморожувати тісто в мікрохвильовій печі в блюдці чи тарілці середньої глибини. Так воно прогріється рівномірно — у глибокій швидко прогріється верхівка, проте в середині залишається мерзлим.
Листове тісто потрібно розморожувати у великій пласкій тарілці (такій, як Ardesto Bagheria) — чим менше згинів у ньому, тим краще. Так воно не порветься під час виймання, бувши теплим.
Краще прогрівати борошняне тісто так:
- Включити НВЧ-піч на 60-80 секунд
Якщо гріти довше, верхній край тіста запечеться. - Перевернути тісто та запустити мікрохвильову піч на хвилину
Повторювати дії, доки тісто не стане м'яким. - Якщо тісто нагрілося — дати охолонути
Зазвичай, достатньо до 10 хвилин.
Щоб дріжджове тісто не обвітрилося на повітрі — рекомендуємо прикрити тарілку серветкою або харчовою плівкою.
Проста наука: Як впливає мікрохвильова піч на людину: 3 причини не боятися
Готові страви та напівфабрикати: 3 хвилини та вечеря готова
Перш ніж розмістити в НВЧ їжу з холодильника, з неї потрібно зняти захисне спакування та помістити в посуд, що підходить для мікрохвильової печі. На ній зазвичай є значок НВЧ-печі.
Піцу та млинці достатньо перекласти з коробки у тарілку відповідного розміру. Якщо їжа занадто великого розміру для конкретної пічки, її розрізають на декілька порцій.
Дотримуючись порад, безпечно розморозити їжу в мікрохвильовій печі вийде навіть у тих, хто раніше цього не робив.
До слова: Як вибрати мікрохвильову піч правильно — інструкція в 5 розділах