У гарбузі багато корисних речовин: каротин для очей, клітковина для травлення, кальцій для кісток, вітаміни С, Е, РР та інші. Приготовлений із неї суп пюре дуже корисний: покращує метаболізм, нормалізує роботу ШКТ, поповнює запас мікроелементів в організмі.
У кожної господарки свій рецепт приготування. У нас вони теж є, тож ділимося з вами.
Цікава стаття: Що краще: блендер або подрібнювач: 4 критерії для порівняння
Гарбузовий крем суп
За структурою страва виходить ніжна і бархатиста, з приємним вершковим смаком. Для аромату в нього додають прованські спеції.
Необхідні інгредієнти
Гарбуз (очищений) |
230 г |
Картопля |
160 г |
Ріпчаста цибуля |
50 г |
Морква |
80 г |
Вершки (жирність 20%) |
50 мл (для подачі до столу) |
Топлене масло |
10 г |
Сіль |
Половина чайної ложки |
Чорний мелений перець |
До свого смаку |
Тертий мускатний горіх |
На кінчику ножа |
Прованські трави |
Чверть чайної ложки (при подачі страви) |
Вода |
500 мл |
Покрокова інструкція приготування
Крем суп з гарбуза готується протягом години.
- Морквину та гарбуз очищають від шкірки, ріжуть великими скибочками та складають у каструлю. Заливають водою і ставлять на плиту, увімкнувши конфорку на середній вогонь. Кількість води залежить від того, який супчик любите: густий чи рідкий.
- Після закипання проварюють овочі 25-30 хвилин до готовності, яка визначається по м'якості.
- Чистять та нарізають кубиками цибулю, обсмажують її на топленому маслі до золотистого кольору. Всипають засмажку в каструлю, приправляють сіллю.
- Блендер збивають страву до однорідності, щоб не було шматочків.
- Вливають у готовий суп вершки та додають спеції.
Перемішують та доводять до кипіння. Знімають із вогню та подають до столу.
До слова: Смузі без блендера — 5 способів та 4 рецепти
Гарбузовий крем суп з куркою
Щоб вийшов ситний, додають м'ясо. Джерело білка довше насичує організм. При цьому курятина зовсім нежирна, нею харчуються, сидячи на дієті.
Необхідні інгредієнти
Очищений гарбуз |
350 г |
Філе курки |
300 г |
Цибуля-порей |
60 г |
Картопля |
100 г |
Морква |
60 г |
Часник |
1 зубок |
Вершкове масло |
50 г |
Твердий сир |
25 г |
Сіль |
На смак (приблизно чайну ложку) |
Свіжа зелень |
5 г |
Вода |
750 мл |
Лимон |
40 г |
Білий хліб |
Пара скибочок |
Сметана |
1 ст. (для подачі до столу) |
Покрокова інструкція приготування
- Куряче філе промити проточною водою та нарізати брусочками.
- Викласти м'ясо в каструлю, влити воду та відправити на вогонь.
- Зняти піну з бульйону, проварити 25-30 хвилин.
- Почистити моркву, картоплю, гарбуз та нарізати кубиками.
- Цибулю порей розрізати на кільця, обсмажити на сковороді, використовуючи вершкове масло.
- Процідити бульйон і перелити його в каструлю, додавши картоплю, моркву та гарбуз.
- Після додавання овочів варити 10 хвилин.
- Використовуючи блендер, перебити блюдо в однорідну масу.
- Додати в суп натертий сир, подрібнений часник, перець, вичавлений лимонний сік (1 ст.л).
- Перемішати та проварити ще 5 хвилин.
Суп смачно поєднується з грінками та зеленню. За бажанням можна додати сметану.
Читайте: Сирники у мультиварці: 5 рецептів на будь-який смак
Гарбузовий крем суп з картоплею
Якщо покласти в кремовий суп пюре з гарбуза картоплю, консистенція вийде ситніша і густіша.
Необхідні інгредієнти
Очищений гарбуз |
600 г |
Картопля |
400-500 г |
Цибуля ріпчаста |
1 шт |
Часник |
Пара зубків |
Вода чи бульйон на курятині |
800-850 мл |
Рослинна олія |
1-2 ст.л |
Сіль |
До свого смаку |
Вершки |
80 мл |
Сік лимона |
2 ч.л |
Покрокова інструкція приготування
- Почистити гарбуз та картоплю, нарізати середніми скибочками. Часник і цибулю подрібнити.
- Розігріти в каструлі масло, підрум'янити цибульно-часникову суміш.
- Всипати картоплю та гарбуз, залити водою або бульйоном, посолити.
- Дочекавшись закипання, варити 20 хвилин, до м'якості овочів.
- Зняти з вогню та перебити вміст каструлі блендером.
- Влити в крем-суп лимонний сік, вершки та перемішати.
- Знову поставити блюдо на плиту і прогріти протягом декількох хвилин, не доводячи до кипіння.
Суп пюре з гарбуза можна подавати до столу. Він настільки ароматний, що перед спокусою спробувати не встоїть ніхто з домівників.
До слова: Як приготувати плов у мультиварці: 5 рецептів — таких, що пальчики оближеш
Гарбузовий крем суп з креветками
Якщо хочеться побалувати свою сім'ю вишуканою стравою, варто приготувати з гарбузом та креветкою. Обидва інгредієнти корисні та смачні, вдало поєднуються, створюючи приємний посмак.
Необхідні інгредієнти
Очищений гарбуз |
600 г |
Масло вершкове |
50 г |
Вершки |
200 мл |
Креветки |
300 г |
Часник |
2-3 зубки |
Свіжий кріп |
до свого смаку |
Чорний мелений перець |
на смак |
Сіль |
собі до смаку |
Покрокова інструкція приготування
- Промити гарбуз проточною водою, зрізати шкірку, видалити насіння, нарізати кубиками розміром 2 см.
- Почистити та дрібнесенько подрібнити часник максимально дрібно.
- Обполоснути, обсушити та дрібно нарізати кріп.
- Укласти нарізаний гарбуз у глибоку каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Проварити 25-30 хвилин, злити воду.
- Очистити креветки від панцира, видаляючи кишкову вену.
- Розтопити на сковороді вершкове масло, обсмажити нарізаний часник 1-2 хвилини.
- Прибрати обсмажу і на тій самій олії підсмажити креветки з обох боків по 2-3 хвилини.
- Додати в проціджений гарбуз подрібнений кріп і занурювальним блендером приготувати однорідну масу.
- Влити в гарбузове пюре вершки, розмішати та відправити на повільний вогонь.
- Довести страву до закипання, зняти з вогню.
Тепер можна розсипати по тарілках. У кожну порцію центром викласти креветки.
Для приготування кремового супу пюре з гарбуза найкраще підходить мускатний вид, у нього м'яка текстура та солодкуватий смак. У зрілого овоча темна матова шкірка.
Якщо приправляти блюдо лимонним соком, буде насичений колір. Вершки можна замінити на кокосове молоко, щоб суп віддавав тропічними нотками.
Свіжоприготований остиглий супець зберігають у холодильнику, розливаючи в скляні судочки. Також можна заморожувати у порційних пакетах. Така їжа не втрачає корисних властивостей ні влітку, ні взимку. Вона зміцнює імунітет, виводить токсини, посилює кістки. Тому готуйте та харчуйтеся з користю для всієї родини.
У тему: Як очистити каструлю, що пригоріла — 4 робочих поради