Оселедець під шубою, олів'є, мімоза вже приїлися на новорічному гулянні. Пропонуємо здивувати рідних та близьких незвичайними та смачними стравами, приготованими за оригінальними рецептами. Ці легкі салати на Новий рік готуються швидко, а з'їдаються моментально.
Читайте: Як приготувати пряники імбирні менше, ніж за 2 години
Салат із грибами
Страва оформляється у вигляді новорічної хлопавки, має всі шанси стати хітом серед частування. Вона виглядає ошатно, продукти добре поєднуються, легко засвоюються. Виходить смачний салат на Новий рік, який захочеться приготувати на будь-яке інше свято.
Інгредієнти
Філе курки |
200 г |
Печериці |
200 г |
Картопля |
350 г |
Волоські горіхи |
50 г |
Яйця |
4 шт |
Гранат невеликого розміру |
1 шт |
Ріпчаста цибуля |
Одна середнього розміру |
Майонез |
250 г |
Для прикраси салату знадобиться відвареним морква та буряк, а також зелень — пару пір'їн зеленої цибулі та 2-3 гілочки кропу.
Приготування
Відварити буряк, моркву та картоплю, остудити та очистити від шкірки. Окремо зварити курятину в підсоленій воді та яйця круто.
- На дрібній тертці натерти відварену картоплю і два яйця (ще 2 залишити на прикрасу).
- Нарізати філе кубиками курки.
- Перебити в крихту волоські горіхи.
- Почистити цибулю та дрібно нарізати кубиками.
- Помити, просушити та дрібно нарізати печериці.
- Підсмажити на сковороді цибулю до золотистого кольору (масла брати трохи).
- У цибулю всипати гриби та смажити, доки не випарується грибний сік.
- Додати до обсмажених грибів з цибулею філе, перемішати, зняти з плити й дочекатися, поки охолоне.
- Розстелити на столі харчову плівку і щільно викласти перший шар — натерту картоплю, покривши її сіточкою з майонезу.
- Викласти поверх картоплі гриби з куркою, трохи відступаючи від країв попереднього шару (приблизно на 1 см), і покрити майонезною сіточкою.
- Поступово розподілити натерті яйця, знову роблячи відступ в 1 см, і змастити майонезом.
- Завершити салат шаром із волоських горіхів та зерен граната.
Далі — найцікавіше — загорнути салат у рулет. При скочуванні трохи ущільнювати шари. Заготовину поміщають у холодильник на одну годину.
Для прикраси натерти окремо моркву, буряки, білки та жовтки. Кріп дрібно нарубати. Через годину вийняти салат з холодильника на довгасте блюдо. З усіх боків обмазати майонезом рулет.
Косими смужками викласти на салат буряк, моркву, зелень, яйця. Щоб хлопавка виглядала правдоподібною, треба імітувати плескання. З однієї зі сторін рулету розсипати зерна граната, дрібні кубики моркви, пір'я зеленої цибулі та жовтки. Салат виходить дуже барвистим та ошатним.
До слова: Як приготувати картоплю фрі в домашніх умовах: 7 крутих рецептів
Салат із кальмарів
М'ясо кальмара — цінне джерело білка. В організмі він підтримує м'язову масу та сприяє утворенню нових клітин. Салат із цього морепродукту нереально смачний.
Інгредієнти
Очищені кальмари |
3 шт |
Відварені яйця |
3 шт |
Огірок свіжий |
1 великий або 2 середніх |
Ріпчаста цибуля |
1 шт |
Майонез, сіль |
До свого смаку |
Рослинна олія |
Для смаження |
Прикраса |
Кріп і зелена цибуля |
Приготування
- Опустити в воду, що закипіла, очищені кальмари й проварити 3-5 хвилин, після чого остудити та нарізати тонкими смужками.
- Нарізати півкільцями цибулю й обсмажити на олії. Після смаження краще викласти продукт на сито, щоб позбутися зайвого жиру.
- Очистити огірок та нарізати соломкою. Якщо хочеться додати екзотики, огірок замінюють на авокадо.
- Яйця нарубати кубиками середнього розміру.
- Викласти всі інгредієнти в салатник та заправити майонезом.
При подачі прикрасити блюдо свіжою зеленню. Морепродукти роблять його смак ніжнішим, а огірок — соковитішим. Можна викласти із салату цікаву фігуру. Або, окрім зелені, зверху додати шматочки червоної риби. Як варіант, скрутити з тонких рибних смужок трояндочки або інші химерні фігурки.
Корисні поради: Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів
М'ясний салат
Пристойний сабантуй не обходиться без м’ясних страв. Вони ситні, смачні та апетитні. Для приготування м'ясного салату потрібно зовсім небагато.
Інгредієнти
Курячі грудки або стегно |
300 г |
Картопля |
2 шт |
Яйця |
4 шт |
Морква |
2 шт |
Сіль |
На смак |
Солоні огірки |
1 шт |
Оливки |
Для прикраси |
Майонез |
2-3 ст. л |
Приготування
- Відварити м'ясо, яйця, моркву та картоплю.
- Очистити яйця та відокремити жовтки від білків. Дрібно нарубати білки й перекласти у відповідний салатник.
- Одну морквину нарізати кубиками та викласти до посічених яєць. Те саме зробити з огірками, м'ясом і картоплею.
- Подрібнені інгредієнти змішати та заправити майонезом.
Щоб салат виглядав на новорічному столі ошатно, потрібно подбати про цікаве оформлення. Тут роздолля фантазії: підійдуть будь-які фігурки тварин або символу року. Підготовлений салат викладають на плоску тарілку. Решту морквини, жовтки та оливок використовують для прикраси. Якщо салат у формі звірятка, для очей згодяться оливки. Щоб очі вийшли бешкетними, їх змащують олією.
Салат без майонезу
Якщо з'єднати гарбуз, апельсин та фету, вийде оригінальний мікс. Поєднання солодкуватого, кислого та солоного створює збалансований смак. Страва смачна.
Інгредієнти
Сир фета |
100 г |
Апельсин |
1 шт |
Гарбуз |
200 г |
Часник |
1 |
Базилік |
1 гілочка |
Оливкова олія |
Собі до смаку |
Сіль, чорний мелений перець |
На свій смак |
Приготування
- Очистити гарбуз від шкірки та нарізати кубиками. Викласти на пергаментний папір, додати зубок роздавленого часнику, збризкати оливковою олією і поставити в духовку пропікатися до м'якості.
- Нарізати кубиками фету. Щоб легше різалася і не кришилася, ніж час від часу змочують водою.
- На дрібній терці зняти цедру з апельсина, після чого розібрати фрукт на часточки.
- Викласти приготовлений гарбуз на тарілку, додати сир та апельсин.
- Додати в салат базилік та цедру. Заправити блюдо оливковою олією, посолити та поперчити.
У домашню колекцію: Електронні гаджети для кухні: ТОП 5
Теплий салат з грибами та овочами
Однозначно поповнить вашу колекцію рецептів новорічних салатів, оскільки простий у приготуванні та виходить смачним. Корисний — особливо взимку, коли в організмі не вистачає вітамінів.
Інгредієнти
Гриби (краще печериці) |
200 г |
Баклажани |
1 шт |
Кабачок |
1 шт |
Капуста |
200 г |
Морква |
1 більша або 2 невеликі |
Цибуля порей |
70 г |
Помідори свіжі |
200 г |
Перець болгарський |
200 г |
Часник, зелень |
На смак |
Рослинна олія |
1-2 ст. л |
Приготування
- Капусту нарізати соломкою, баклажани та кабачки — скибочками.
- Печериці помити та нарізати.
- Морквинка красивіше виглядає у салаті, коли нарізана кружальцями.
- Цибулю порей нарубати довільно, підходить зелена та світла частини.
- Болгарський перець нарізати соломкою, так само і цибулю.
- Підготувати зелень: кріп, петрушку, зелену цибулю, шпинат. Можна ще зелений горошок, адже бобові — частий компонент у багатьох стравах.
- Розігріти сковороду, влити олію, викласти всі овочі й зелень (цибуля і морква — насамперед, потім все інше). Зверху — помідор, нарізаний соломкою.
- Прожарити овочі на середньому вогні 5-7 хвилин, періодично помішуючи.
- Наприкінці всипати в сковороду тонкі тріски часнику.
Цю страву подають до столу в глибокій тарілці або на скибочках хліба як закуску. Вона низькокалорійна, ситна та корисна.
Салат із креветками
У ТОП найкращих салатів на Новий рік увійшов невипадково. У морепродуктах багато йоду, фосфору, цинку та кальцію, а також багатий склад вітамінів А, С, D, E, B. Креветковий салат готується швидко, виглядає ошатно і завжди з'їдається з апетитом.
Інгредієнти
Салат романо |
1 шт |
Білий хліб |
Пів батона |
Креветки |
300 г |
Сік лимона |
1 ст. л |
Тертий пармезан |
50 г |
Олія |
1 ст. л |
Вершкове масло |
1 ст. л |
Сіль |
На смак |
Для цезаря з креветками використовується специфічний соус. Щоб його приготувати, знадобиться:
- Жовток з 1-го курячого яйця,
- 3 зубки часнику,
- 4 консервовані анчоуси,
- 1 ч. л вустерського соусу,
- 200 мл оливкової олії,
- 1 ч. л діжонської гірчиці,
- 1 ст.л лимонного соку,
- 1 г солі.
Попри те, що перелік великий, кулінарної вправності не знадобиться.
Приготування
- Нарізати хліб кубиками, викласти в окрему миску, збризкати олією, заправити сіллю та сумішшю «Італійські трави».
- Викласти хлібні скибочки на лист, застелений пергаментом. Просушити в духовці 15 хвилин, перевертаючи шматочки кожні 2-3 хвилини. За готовністю викласти підсмажені хлібці на пласку поверхню і почекати, доки охолонуть.
- Очистити креветки й обсмажити їх 3-4 хвилини на вершковому маслі. За бажанням посолити, поперчити та збризкати лимонним соком. Обсмажують лише розморожені.
- Відокремити від білка жовток, виливши його в окрему миску. Анчоуси та часник подрібнити. Додати сік лимона, олію, сіль, гірчицю, вустерський соус (його можна замінити червоним винним оцтом). Соус ретельно збовтують для отримання збалансованого смаку.
- Листя салату промити проточною водою, обсушити чи промокнути паперовим рушником. Нарвати листя салату на довільні шматочки, викладаючи на блюдо плоскої форми.
- Помістити на салатне листя креветки з сухариками, трохи збризкати соусом і акуратно перемішати. На даному етапі можна знімати пробу і за необхідності збільшувати кількість соусу.
- Зверху посипати салат натертим пармезаном.
Щоб новорічні салати виходили смачними, виглядали апетитно та приносили користь, варто дотримуватись певних закономірностей:
- Вибирати тільки свіжі овочі, зелень або фрукти — соковиті, хрусткі, з приємним запахом. Заздалегідь їх не нарізати, щоби не обвітрювалися і не втрачали вітаміни.
- Врахувати, що ягоди та фрукти у салатах освіжають смак.
Новорічний стіл повинен рясніти різноманітністю. Тому краще підібрати рецепти салатів із зовсім різними інгредієнтами. Має бути щось м'ясне, овочеве та морське — тоді гості неодмінно залишаться задоволеними.
На замітку: Який сотейник краще вибрати: 6 правил покупки