Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Риба в мультипечі — 9 способів приготувати так, що пальчики оближеш

Дата публікації: 01.05.2024 15:01
Дата оновлення: 01.05.2024 16:57

Риба в мультипечі (аерогрилі) виходить ніжнішою і соковитішою завдяки герметизації в камері приладу. Пропікається без ризику підгоріти. Просочена приправами, травами та спеціями, вона видає карколомний аромат, проти якого складно встояти, щоб не спробувати хоча б шматочок. Особливо, якщо це улюблений рецепт риби в аерогрилі.

мультипіч та її особливості нагрівання

Пропонуємо дев'ять варіантів професійно запекти рибину до обіду чи вечері. І нехай вас не лякає те, що доведеться це робити вперше. Усе вийде. Обіцяємо. 

Але спершу відкриємо секрет: спеції відіграють ключову роль у запеченій рибі. Якщо їх вдало підібрати, вдасться поліпшити смак страви, підкреслити її нотки й навіть посилити користь для здоров'я. Ось кілька спецій, які чудово поєднуються із запеченою рибою:

Кріп
Надає солодкуватий аромат, який не перебиває, а підкреслює смак риби
Петрушка Її трохи гострий смак додає страві яскравості
Розмарин Його деревний аромат надає рибці насиченості
Чебрець Добре поєднується з дієтичною рибою, додаючи аромат
Лавровий лист  Надає гіркуватості та глибини смаку, відмінно доповнює жирні сорти: лосось, скумбрія
Куркума Дає яскравий колір і вносить землисті нотки до смаку
Чорний перець Підсилює смак риби

Соковитий окунь із хрусткою скоринкою в мультипечі

Секрет соковитості спеченого окуня криється в маринаді. А хрустка скоринка виходить завдяки тому, що тушку поміщають уже в розігріту камеру. Під впливом температури в ізольованому просторі шкірка схоплюється і поступово підрум'янюється. Соки запечатуються всередині, тому не випаровуються. 

окунь із хрусткою скоринкою

Вимиту та розпотрошену рибину обсушують паперовими рушниками, щоб прибрати зайву вологу, яка може перешкодити утворенню хрусткої скоринки. Маринад роблять із суміші оливкової олії, лимонного соку, солі, перцю і трав на вибір. Наприклад, кропу та чебрецю. Потрібно маринувати мінімум 15-30 хвилин. Що довше, то соковитішою й ароматнішою виходить приготована рибина. 

Інгредієнти

  • 2-4 окуні — залежно від розміру тушок і аерогриля;
  • оливкова або рослинна олія — 2-3 столові ложки;
  • лимон — 1 штука (сік і цедра);
  • часник — 2-3 зубчики, дрібно нарізаний або пресований;
  • сіль і чорний перець — до свого смаку;
  • трави (кріп, петрушка, чебрець) — на розсуд, дрібно нарізані.

Приготування риби в мультипечі

  1. Очищають окуня від лушпиння, нутрощів, видаляють чорну плівочку, вона гірчить. Зрізають зябра і хвіст. Просушують паперовим рушником.
  2. Натирають тушки приготованим заздалегідь маринадом усередині та зовні, залишають маринуватися.
  3. Розігрівають аерогриль до 180-200°C.
  4. Кладуть рибу в кошик і запікають до готовності, виставивши таймер на 15-20 хвилин залежно від розміру тушок і потужності пристрою.

Під час приготування періодично перевіряють рибу. Залежно від моделі мультипечі, можливо, доведеться перевертати окуня в міру засмажування, щоб рівномірно пропікся і вийшла хрустка скоринка з обох боків. Риба готова, коли м'ясо легко відділяється при натисканні виделкою.

Цікава стаття: Найкращі хлібопічки для дому 2023 року: огляд ТОП 9 моделей

Найніжніша риба форель у мультипечі

М'ясо форелі нежирне. Якщо запікати за двохсот градусів, можна запросто пересушити. Оптимальна температура для цієї риби в мультипечі — в межах 160-180°C і не довше 10-15 хвилин.

Перед приготуванням форель очищають від плавників і зябер, прибирають нутрощі. Можна залишити голову і хвіст для красивого вигляду. Або видалити за бажанням. Роблять надрізи по тушці для посилення смаку й аромату. У них можна додати нарізану цибулю, часник, свіжі трави (петрушка, базилік, розмарин) або цитрусові (лимонні часточки або листя лимонного дерева).

запечена форель

Рибка виходить найніжнішої текстури, якщо її попередньо замаринувати на годину або приправити перед приготуванням. Маринад класичний, він додає смаку й аромату: змішують оливкову або рослинну олію з лимонним соком, сіллю і травами на свій смак. Для додавання цікавих ноток можна використовувати різноманітні спеції та прянощі: паприку, кумин, карі або мелений імбир. Рясне посипання спеціями допоможе створити насичений присмак.

Інгредієнти

  • 1-2 свіжі або розморожені форелі.
  • Оливкова олія або вершкове масло — для змащування риби.
  • Лимон — кілька часточок для начинки.
  • Сіль, чорний перець, дрібно нарізані трави (кріп, петрушка, розмарин).
  • Часник — кілька подрібнених зубчиків для аромату.
  • Цибуля — 1 маленька, нарізана кільцями або півкільцями, щоб додати всередину риби або навколо неї під час запікання.

Як приготувати рибу в аерогрилі

  1. Розкладають форель в один шар, щоб тепло рівномірно розподілялося по всьому продукту. 
  2. Виставляють режим «Риба». Аерогриль автоматично встановить температуру і час готування. 
  3. Після приготування дають форелі відпочити 5-10 хвилин, щоб соки розподілилися всередині, роблячи її соковитішою та ніжнішою.

Щоб перевірити готовність, вставляють ніж або зубочистку в найтовстішу частину риби. Якщо вона легко входить і виходить, і навколо зубочистки видно ніжні пластівці, страва готова.

Подають до столу зі свіжими або запеченими овочами. Це можуть бути шпинат, спаржа або зелені боби. Крім того, форель чудово поєднується з різними соусами. Такими як соус песто, соус з олії та лимонного соку, тартарний соус або соус зі сметани із зеленню. 

Надзвичайно смачний хрусткий лосось у мультипечі

Обов'язково ставлять аерогриль на прогрівання протягом 5 хвилин при двохстах градусах. Дно кошика вистилають фольгою або пергаментом, щоб потім було простіше відмити. Поперчене та присолене філе лосося кладуть шкіркою донизу. Тоді, після приготування, шматочки легше діставати, а м'ясо набуває хрусткої скоринки.

лосось із лимоном та овочами

Запікають лосось, у середньому, 15 хвилин. Час варіюється залежно від товщини філе і конкретної мультипечі. На останніх хвилинах запікання бажано активувати функцію гриля, щоб з'явилася заповітна хрустинка. Або обваляти лосось у суміші з борошна і спецій перед запіканням.

Інгредієнти

  • Філе або стейки лосося. 
  • Оливкова олія або вершкове масло, щоб риба не пригоріла.
  • Лимон: сік і часточки для маринаду та подачі. Лимон додасть свіжості та посилить смак.
  • Сіль і мелений чорний, а також кріп, розмарин, чебрець або петрушка — для аромату.

Приготування риби в мультипечі

  1. Викладають філе лосося в чашу. Посипають подрібненими травами або кладуть пару часточок лимона.
  2. Вмикають режим «Запікання» або «Риба». Програма виставить сама 15-25 хвилин залежно від товщини філе. Або можна це зробити вручну.
  3. Якщо пристрій оснащений функцією підрум'янювання або гриля, використовують її в останні кілька хвилин приготування для апетитної скоринки.

Після готовності подають до столу. Лосось добре поєднується з відвареним рисом, кіноа та салатом.

На замітку: Що краще — духовка чи аерогриль: порівняння 2 видів техніки

Лосось у гірчично-медовому соусі

Солодкість меду врівноважує гостроту гірчиці, тож у риби виходить багатий смак, який вдало поєднується з натуральною жирністю лосося. Гірчиця додає пікантності, а часник, лимонний сік, кріп або петрушка посилюють аромат. В аерогрилі лосось виходить соковитішим за звичайний і ніжним усередині, зі злегка хрусткою скоринкою.

лосось зі спаржею

Якщо замаринувати рибку з медом і гірчицею, покращиться не тільки смак. Також сформується карамелізована скоринка за допомогою гриля, увімкненого на останніх хвилинах запікання.

Інгредієнти

  • Філе лосося.
  • Гірчиця — 2-3 столові ложки.
  • Мед — 2-3 столові ложки.
  • Оливкова олія — 2 столові ложки, для змішування соусу та змащування філе.
  • Лимонний сік від половинки лимона.
  • Часник — дрібно нарізані 1-2 зубчики.
  • Сіль і мелений чорний перець на смак, а трави за бажанням.

Як приготувати

  1. У мисочці змішують продукти для маринаду, обмазують ним лосось з обох боків. Залишають маринуватися 30 хвилин чи годину за кімнатної температури. Тоді шматки краще просочаться смаками.
  2. Решітку приладу застеляють фольгою або пергаментним папером.
  3. Розігрівають аерогриль до 200°C.
  4. Викладають рибу на решітку та запікають приблизно 10-15 хвилин.

Подають смачнючу страву негайно, прикрасивши зеленню та часточками лимона. Вона добре поєднується з молодою картоплею, відвареним рисом, овочевими салатами.

Кульки з лосося з картоплею

Рецепт не звичайний, підійде тим, хто рибу на дух не переносить. У кульках, вона настільки замаскована, що навіть не зрозумієте, що там лосось. Кульки м'які. Коли охолонуть, їхня скоринка твердне, проте всередині вони залишаються соковитими. 

рибні кульки

Інгредієнти

  • Філе лосося — 200 г.
  • Картопля — 400 г.
  • Томатна паста (кетчуп) — 8 столових ложок.
  • Вершкове масло — 50 г.
  • Майонез (сметана) — 2 ст. л.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Лимон — половинка. 
  • Яйце — 1 шт.
  • Зелень (кріп або петрушка) — на смак.
  • Сіль, перець — до свого смаку.
  • Рослинна олія — для змащування чаші та збризкування кульок.
  • Панірувальні сухарі (кукурудзяні пластівці) — 200 г.

Як приготувати

Філе лосося або тушки потрібно попередньо спекти, картоплю — відварити, потім потовкти. Пюрешки має бути вдвічі більше, ніж готової м'якоті риби. З двох тушок, у середньому, виходить 300-350 г обробленої риби. До готової картоплі додають шматочок грам на п'ятдесят вершкового масла і товкачиком його розминають до однорідності. Додають жменю свіжого або замороженого кропу. Можна більше, буде смачніше, оскільки кріп добре поєднується з рибою. 

  1. У картопляне пюре додають 8 ст. л томатної пасти або кетчупу на цю кількість. 
  2. Додають 2 ст. л майонезу чи сметани. 
  3. Зі спецій: сушена цибуля, можна використовувати пір'я зеленої цибулі, але це на любителя. Сіль до свого смаку. Перемішують. 
  4. У рибу видавлюють сік із половинки лимона. Потім змішують рибу з пюре. Сильно подрібнювати рибу не варто, шматочки мають відчуватися в кульках. 

Змішана маса має вийти щільною, щоб можна було зліпити кругліші й вони не розпливалися в аерогрилі. Для панірування беруть панірувальні сухарі. Але можна використовувати кукурудзяні пластівці, тоді виходить смачніше. Або спочатку вмочують заготівлю в борошно, потім у яйце, тоді у сухарі. 

Викладають кругліші в кошик приладу, заздалегідь застелений пергаментом. Збризкують оливковою або соняшниковою олією-спреєм. Коли багато фаршу, для випікання краще додатково використовувати решітку, також застеливши її пергаментним папером. Потрібно враховувати, що верхній рівень завжди готується швидше, тому кульки, що зверху, приготуються набагато швидше. Їх доведеться прибрати, щоб допекти вміст кошика, додавши додатковий час. Бо повітря в аерогрилі циркулює, відповідно, додатковий рівень заважає проходженню теплих мас. 

Ставлять кульки на 200 градусів 8 хвилин у вже розігрітій камері. У середині процесу перевертають випічку, щоб підрум'янилася з двох боків. 

Читайте: Пароварка чи аерогриль: 4 пункти, які допоможуть визначитися

Рибні котлети в мультипечі

Підійде в хід будь-яка заморожена біла риба: минтай, тріска, скумбрія. Також знадобиться універсальна приправа сушених овочів. Вона добре поєднується і розкриває смак. Якщо додати цибулю та часник, буде дуже смачно. Якщо хочеться гостренького — тоді додають перець чилі.

Риба в мультипечі — 9 способів приготувати так, що пальчики оближеш

Інгредієнти

  • 380 г замороженої білої риби.
  • 1 яйце.
  • 1 ст.л з гіркою борошна.
  • 1/2 ч.л солі.
  • 1 ст.л універсальна приправа сушених овочів.
  • 4 жмені кукурудзяних несолодких пластівців.
  • Олія в спреї.

Як приготувати

Кукурудзяні пластівці простіше подрібнювати качалкою в закритому зіп-пакеті. Виходить дрібна стружка, яка відмінно кріпиться до котлеток. Навіть без яйця.  У кошик аерогриля краще класти пергаментний папір або силіконовий килимок. Ліплять фарш довгастої форми або округлої, як кому більше подобається. Якщо котлетки будуть маленькими (розміром із сірникову коробку), швидше приготуються. Обвалюють у кукурудзяній стружці та викладають у мультипіч. Збризкують олією. І ставлять на 180 градусів випікатися 10 хвилин. У середині часу вміст у кошику перевертають, щоб зарум'янився з усіх боків.  

Тріска під сирною скоринкою

Тріска — дієтична рибка, в ній мало жиру, зате велике розмаїття вітамінів і мінералів, включно з вітамінами групи B, фосфором і селеном. Її м'яско м'яке, з ніжним смаком, що ідеально для різних страв. Можна приготувати по-різному: зварити, засмажити та, звісно, запекти. Розберемо рецепт цієї риби в мультипечі. 

тріска з хрусткою скоринкою

Інгредієнти

  • 380 г тріски (3 філе білої риби).
  • Кукурудзяні пластівці.
  • 1 апельсин.
  • Жменя свіжої петрушки.
  • Вершкове масло — 20 г. 
  • Сіль, перець.

Як приготувати

Кукурудзяні пластівці не потрібно подрібнювати. Вони будуть як топінг. Рибу солять, перчать, додають сік із половинки апельсина. Чому саме апельсиновий, а не лимонний? Щоб зменшити запах білої морської риби. Зазвичай вона пахне не дуже, особливо амбре відштовхує дітей. 

Зверху на тріску кладуть тоненькі брусочки вершкового масла — для аромату. Це не найкращий варіант для аерогриля, але буде дуже смачно. Потім додають петрушку. Її можна покласти під кукурудзяні пластівці або на них. Зверху — буйно натертий сир. Кошик ставлять в аерогриль на 8-10 хвилин при 200°C. Рибка виходить дуже м'якою під сирною, хрусткою скоринкою. 

Аналізуємо: Що краще: мультипіч чи мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами

Рибні палички в мультипечі

На відміну від сковорідки, в мультипечі рибні палички виходять низькокалорійними, що корисно для серця і загального рівня холестерину. Зберігається більше поживних речовин, які втрачаються під час смаження. І жодного пересушування або підгоряння.

 рибні палички з аерогриля

Інгредієнти

  • 380 г замороженої білої риби.
  • 2 яйця.
  • Пшеничне борошно.
  • Панірувальні сухарі або кукурудзяні пластівці несолодкі.
  • По 1 ч. л — сушений часник, сушена цибуля, солодка паприка, кріп, сіль, перець.
  • Олія в спреї.

Як приготувати

  1. Білу рибу розморожують і промасують паперовим рушником. Нарізають на довгасті шматочки. Присолюють і перчать.
  2. Готують панірування. В одну миску насипають пшеничне борошно, в іншу — сухарі або пластівці. 
  3. У піалу вбивають яйця і збовтують виделкою до однорідності. 
  4. У борошно додають усі спеції з рецепта по одній чайній ложці, а також сіль/перець. Змішують. 
  5. Потім обвалюють шматочки спочатку в борошні зі спеціями, потім у яйці й кінцевий крок — у сухарях. 
  6. Застеляють дно мультипечі фольгою, щоб не мити нижню чашу, а решітку застеляють пергаментним папером. Викладають шматки в аерогриль не в щільну. 
  7. Шматки збризкують спреєм, у якому є олія. Якщо його немає, тоді пензликом. Але це не найкращий варіант, бо витрачається багато олії, а скоринка виходить не рівномірною. 
  8. Прилад ставлять на 180°C, 12 хвилин. Після закінчення 6 хвилин палички потрібно перевернути та бажано ще раз обмазати олією, щоб була скоринка з другого боку.  

Подавати рибні палички до столу найкраще одразу після приготування, поки вони гарячі та хрусткі. Така страва чудово поєднується з соусами тартар, майонезом або кетчупом. А також із салатом або вареним рисом.

Соковите філе минтая в мультипечі

Зі складнощів приготувати соковите філе — це правильно підібрати режим і стежити за часом приготування. Покроковий рецепт приготування риби в мультипечі перед вами.

філе минтая пеклося в мультипечі

Інгредієнти

  • Філе минтая — 500 г (свіже або розморожене).
  • Лимон — 1 шт.
  • Оливкова олія — 2 ст. л.
  • Сіль, перець — до смаку.
  • Кріп або інші трави — для прикраси.

Приготування

  1. Щоб краще запікалося, філе минтая промивають, потім обсушують паперовим рушником, щоб видалити зайву вологу.
  2. Змащують філешки оливковою олією, соком половини лимона, солять і перчать. Дають рибі постояти в маринаді від 15 хвилин до пів години, щоб увібрала аромати.
  3. Викладають шматки в чашу мультипечі. Якщо в моделі передбачений режим для приготування риби, використовують його. В іншому разі виставляють режим «Випічка» або «Пар».
  4. Готують 10-12 хвилин залежно від потужності аерогриля. Щоб риба вийшла соковитішою, можна додати в чашу трохи води або білого вина. Це створить пар, який допоможе рибці залишатися вологою в процесі приготування.

Наприкінці статті про різні методи приготування риби в мультипечі, бачимо, що в цьому апараті можна запікати без зайвої олії. Виходить смачно, поживно та корисно. Різноманітність режимів і функцій дає можливість експериментувати з рецептами й техніками приготування. Все це робиться з мінімальним наглядом і доглядом, що особливо цінно у швидкому темпі життя.

До слова: Курка гриль у мультипечі — 4 тонкощі, які роблять її смачнішою

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини