Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Скумбрія в духовці: 10 рецептів смачної та корисної риби

Дата публікації: 15.01.2024 10:22
Дата оновлення: 15.01.2024 10:22

Якщо її запекти, виходить низькокалорійна страва. Розповідаємо, як смачно та бюджетно приготувати скумбрію у духовці. Рецепти на будь-який смак представлені нижче.

рецепти приготування скумбрії в духовці

Для приготування знадобиться: форма для запікання в духовці (скляна або керамічна), деко, ніж та ножиці для чищення риби, обробна дошка.

Скумбрія у духовці у фользі

Фольга зберігає вологу всередині пакету, риба готується у власному соку та ароматі, не пересихаючи. Запечене м'ясо легко відокремлюється від кісто

приготування скумбрії у фользі

Скумбрія, приготовлена у фользі, часто виходить дуже соковитою та ароматною, з виразним, але не переважним смаком доданих спецій та інгредієнтів. Це робить її ідеальним вибором для здорового та легкого обіду чи вечері.

Інгредієнти

  • З розрахунку на дві порції:
  • 2 скумбрії;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • спеції на смак: прованські трави або спеції для риби.

Приготування

  1. Рибу чистять та промивають під проточною водою.
  2. Солять зовні та всередині, посипають спеціями.
  3. Загортають тушки у фольгу та відправляють у нагріту духовку.
  4. Запікають при 180 градусах 35-40 хвилин.

Щоб риба ретельно просочилася спеціями, загортають в обгортку окремо і дають постояти пів години чи годину. А щоб перевірити, чи запеклася, за допомогою вилки та ножа відкривають фольгу і протикають тушки, потім прикладають прилад до своїх губ: холодний, ще рано діставати з духовки, гарячий — страва готова.

В скарбничку знань: Як правильно точити ножі — 6 варіантів собі на замітку

Скумбрія запечена в духовці цілою

Таку рибу подають на стіл на великій тарілці або деко, прикрашаючи зеленню та лимонними шматочками.

запікання скумбрії

Готувати вигідно та не складно, адже розрізати нічого не потрібно. Головне, правильно підібрати температуру та витримати час приготування, щоб скумбрія запеклася рівномірно та зберегла всі свої корисні властивості. Тоді рибина вийде із золотистою скоринкою, хрумка, утримуючи всередині соки, а м'ясо — м'яким і ніжним.

Інгредієнти

  • 2 скумбрії;
  • лимон;
  • 4 зубчики часнику;
  • кріп — до свого смаку;
  • 2 щіпки меленого чорного перцю;
  • щіпка сушеного перцю чилі;
  • чайна ложка солі;
  • чайна ложка паприки;
  • пів чайної ложки меленого коріандру;
  • 2 столові ложки оливкової олії.

Приготування

  1. Чистять, потрошать і промивають скумбрію. Щоб пропеклася і промаринувалась — роблять неглибокі надрізи.
  2. Натирають тушки оливковою олією та посипають спеціями.
  3. Ріжуть дрібно кріп та часник. Вкладають в розрізи, залишені на рибинах. Також туди вкладають шматочки лимона.
  4. Потім — на лист і накривають фольгою.
  5. Пропікають пів години у нагрітій камері духової шафи при температурі 180-200 °C, потім прибирають обгортку і дають тушкам підрум'янитися ще 10-15 хвилин.  

Скільки запікати скумбрію в духовці без фольги та цілою? 

40-50 хвилин при 190°C.

На замітку: Посуд для духовки: 8 типів кухонної місткості

Як смачно приготувати скумбрію в духовці шматочками

Риба, приготовлена на цибулевій подушці, соковита і ніжна. При цьому зберігає всі корисні властивості, включаючи жирні кислоти омега-3, які сприятливо впливають на здоров'я серця і судин.

шматочки скумбрії з цибулею на деко

Інгредієнти

  • 2 середніх скумбрії,
  • 3 великі цибулини,
  • 100 г сметани жирністю 15-20%,
  • чайна ложка столової гірчиці,
  • чайна ложка зернистої гірчиці,
  • столова ложка соєвого соусу,
  • пів чайної ложки солі,
  • щіпка меленого перцю.

Приготування

  1. Чистять і промивають рибу, відрізають хвіст і голову, забирають чорну плівку всередині тушки, через неї страва може гірчити, ріжуть на рівні частки.
  2. Готують маринад. Для цього беруть глибоку миску. У ній з'єднують сметану, сіль, перець, два види гірчиці та соєвий соус. Усе перемішують і розділяють приготоване на дві частини.
  3. Чистять і ріжуть шматочками цибулю. Відправляють її до маринаду.
  4. Шматочки риби також перемішують у маринаді й залишають постояти, щоб наситилися спеціями.
  5. У форму для запікання спочатку викладають цибулю, а потім кладуть шматочки скумбрії.
  6. Запікають 30 хвилин при 180 градусах.

Філе скумбрії в духовці

Філе, запечене в духовці, відрізняється ніжною та соковитою текстурою з насиченим смаком. Воно готується рівномірно, зберігаючи всередині природну вологість риби, що робить м'ясо м'яким та соковитим. Під час приготування шматочки покриваються золотистою скоринкою, яка приємно хрумтить у роті.

шматочки риби з овочами на сковороді

При запіканні філе скумбрії часто додають різноманітні прянощі та трави, які проникають у м'ясо, роблячи кожен шматочок ароматнішим та смачнішим. Лимонний сік, оливкова олія, часник, розмарин, базилік, або інші спеції та трави можуть використовуватися для маринування або як додаток до страви перед подачею.

Інгредієнти

  • 2 скумбрії.
  • 1 чайна ложка солодкої меленої паприки.
  • 2 чайні ложки сухого часнику.
  • 2-4 столові ложки рослинної олії (можна взяти соняшникову або оливкову).
  • Сіль — 0,5 чайної ложки.
  • Лимон.
  • Свіжа зелень.

Приготування

  1. Тушки чистять, промивають та розрізають на філе.
  2. Солять і відставляють постояти, тим часом роблять маринад. Змішують олію, паприку, часник та кріп.
  3. Маринадом змащують рибу, укладають її в місткість для запікання і залишають на годину маринуватися.
  4. Запікають 20-30 хвилин у духовці при 200 градусах.

Примітка: духовки різні, тому перед приготуванням важливо читати інструкцію до печі, періодично перевіряти рибу на готовність.

Готуємо гарнір: Як смачно зварити булгур: 6 робочих способів

Скумбрія в духовці з лимоном

Скумбрія, запечена в духовці з лимоном, дуже ароматна. Цитрус додає особливої кислинки та свіжості, підкреслюючи природний смак, а також сприяє розкриттю тонких ароматів морепродуктів. Він пом'якшує м'ясо, роблячи його ніжнішим і соковитішим. Лимонна кислота також допомагає збалансувати жирність скумбрії, надаючи приємної легкості.

скумбрія з лимоном у духовці

До того ж лимонний сік сприяє формуванню апетитної золотистої скоринки зверху. У результаті страва виходить із приємною контрастною текстурою — м'якою всередині та хрумкою зовні. Комбінація скумбрії, багатої омега-3 жирними кислотами, з лимоном, багатим на вітамін C, робить страву не тільки смачною, але і дуже корисною.

Інгредієнти

  • 1 велика скумбрія,
  • зубчик часнику,
  • столова ложка оливкової або соняшникової олії,
  • лимон,
  • петрушка,
  • сіль,
  • перець.

Приготування

  1. Чистять рибу, потрошать і видаляють зябра. Після цього ретельно промивають.
  2. Солять і перчать тушку всередині та зовні. На боці роблять кілька надрізів, куди вкладають шматочки лимона.
  3. Готують начинку: дрібно ріжуть петрушку та часник. Їх кладуть у місткість, додають олію та видавлюють сік лимона. Солять до смаку і все перемішують.
  4. Фарширують рибу начинкою, загортають у фольгу і кладуть на лист.
  5. У розігрітій до 180 градусах духовці запікають 30 хвилин. Після чого дістають із духовки, розгортають обгортку та готують ще 5-10 хвилин.

Приготовлена рибка однаково смачна в гарячому та холодному вигляді.

Скумбрія в духовці з морквою та цибулею

Рибина, запечена з морквою та цибулею, виходить ароматною та колоритною. Морква і цибуля не лише надають страві своєрідного смаку, але й збагачують його вітамінами. Морква додає приємну солодкавість та м'якість, яка врівноважує природну жирність скумбрії, тоді як цибуля вносить легкий пікантний аромат.

тушки скумбрії

Під час запікання цибуля та морква вивільняють свої ефірні олії (овочі можна попередньо обсмажити), наповнюючи кухню ароматним запахом, у тандемі з рибним. Скумбрія залишається ніжною та соковитою завдяки волозі, яку виділяють овочі під час готування. Морква та цибуля стають м'якими, і перетворюються на гарнір до риби. Овочі збагачують рибину вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Морква є джерелом бета-каротину, а цибуля містить кверцетин та інші флавоноїди, які мають протизапальні властивості.

Інгредієнти

  • 1 скумбрія,
  • 1 морква,
  • 1 цибуля,
  • 2 ст. ложки оливкової або соняшникової олії,
  • сіль,
  • перець,
  • лимонний сік.

Приготування

  1. Скумбрію очищають від нутрощів, зябер, плавців та хвоста. Промивають проточною водою.
  2. Натирають меленим перцем та сіллю.
  3. Миють овочі. Моркву труть на великій тертці, цибулю ріжуть шматочками або півкільцями. Розігрівають сковороду, додають олію і пару хвилин готують цибулю до прозорості. Після чого додають моркву та ще трохи тушкують.
  4. Фарширують рибу приготованою цибулею з морквою. Загортають її черевом догори у фольгу.
  5. Запікають пів години в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 180 градусів. За 5 хвилин до приготування страви розгортають обгортку, щоб утворилася апетитна скоринка.

Порада для господарки: Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів

Скумбрія в духовці: рецепт з картоплею

Виходить смачно. Скумбрія стає золотаво-коричневою з хрусткою скоринкою. Її м'ясо легко розсипається на шматочки. Картопля, запечена разом з рибою, вбирає аромати та спеції, набуваючи ніжного смаку та м'якої текстури.

запечена скумбрія з картоплею

Зверху картопля може отримати легку золотисту скоринку, а всередині залишається м'якою та соковитою. Часто до страви додаються різні спеції та трави, що надають їй особливий аромат. Суміш з оливкової олії, часнику, лимона та зелені чудово доповнює смак, роблячи його багатогранним.

Інгредієнти

Для картоплі
Для риби
картопля (8 штук) 2 скумбрії
1 цибуля прованські трави
сіль сіль
перець перець
карі копчена паприка
олія оливкова або соняшникова один лимон

Приготування

  1. Чистять та промивають скумбрію. На тушці роблять надрізи, куди вкладають шматочки лимона. Солять, перчать і додають спеції.
  2. Чистять картоплю та ріжуть її. Також шматочками ріжуть цибулю. Додають спеції.
  3. Форму для запікання змащують олією і викладають картоплю та цибулю. Зверху кладуть скумбрію.
  4. Страву накривають фольгою та відправляють у духовку. Готують 50 хвилин при температурі 200 °C . Потім дістають страву, знімають обгортку і запікають ще близько 15 хвилин, поки утвориться апетитна скоринка.

Читайте: Як приготувати нутеллу — 9 простеньких рецептів

Скумбрія в духовці із соєвим соусом

Соєвий соус надає рибі насичений смак із легкими солоними нотками. Поверхня скумбрії під час запікання стає блискучою та карамелізованою, з легкою скоринкою, яка контрастує з ніжною, соковитою текстурою м'яса всередині.

риба з овочами у тарілці

Колір риби стає темнішим, відтінки варіюються від золотисто-коричневого до янтарного. Аромат страви розкривається через теплі нотки соєвого соусу, які ідеально поєднуються із природною смаковою палітрою скумбрії. Ця страва часто подається з додаванням свіжих трав або лимона, що додає свіжості та легкості до багатого смаку.

Інгредієнти

  • 1 скумбрія,
  • 3-4 ст. ложки соєвого соусу,
  • чайна ложка меду,
  • 1/2 ч. ложки паприки,
  • столова ложка лимонного соку,
  • столова ложка оливкової олії,
  • приправи та кунжут за бажанням.

Приготування

  1. Очищають скумбрію від нутрощів, видаляють голову, хвіст, хребет.
  2. Роблять надрізи, викладають на форму для запікання шкірою нагору.
  3. Готують соус: з'єднують соєвий, мед, олію, додають лимонний сік, паприку та будь-які приправи до смаку.
  4. Рибу змащують соусом, кунжутом посипають за бажанням.
  5. Готують за 180 градусів протягом 30 хвилин.

Як приготувати скумбрію в духовці, запечену в рукаві

У рукаві для запікання рівномірно розподіляється тепло навколо риби, вона готується однорідно, зберігаючи всі соки й аромати. Рибина виходить ніжною, соковитою та ароматною. Потім наводити лад після готування набагато легше, адже з рукава не розбризкується сік і жир по духовці.

подача готової скумбрії

Інгредієнти

  • 1 скумбрія,
  • 2 цибулини,
  • 100 г майонезу,
  • 1 лимон,
  • сіль,
  • перець.

Приготування

  1. Потрошать рибу, відрізають голову і промивають під проточною водою. Надрізають скумбрію вздовж спинки.
  2. Очищають цибулю та нарізають кільцями.
  3. Рибу солять і додають перець та спеції на смак, змащують майонезом.
  4. У черево кладуть цибулю, поливають тушку соком лимона та пакують у рукав. Для покращення смаку в рукав під скумбрію теж додають цибулю.
  5. Готують у духовці 35-40 хв при 180 °C. 

До слова: 10 цікавих рецептів картоплі у духовці

Скумбрія в духовці з гірчицею

Гірчиця надає рибі виразного, трохи гострого смаку, який чудово контрастує з природною жирністю скумбрії. Завдяки гірчиці поверхня риби утворює апетитну, трохи хрумку скоринку, яка зберігає соковитість м'яса всередині.

 запечена скумбрія з овочами

При запіканні гірчичний соус злегка карамелізується, надаючи рибці золотаво-коричневого кольору і багатого аромату. М'ясо залишається ніжним та вологим, з легким присмаком гірчиці, який не перебиває природного смаку.

Інгредієнти

  • 1 скумбрія,
  • 1,5 чайної ложки гірчиці,
  • 1,5 чайної ложки майонезу,
  • 2 столові ложки соєвого соусу.

Приготування

  1. Скумбрію потрібно випатрати та розрізати на шматочки.
  2. Готують соус: для цього з'єднують гірчицю, соєвий та майонез, перемішуючи до однорідної консистенції.
  3. Рибу маринують у приготовлених спеціях 20 хвилин, охолоджують у холодильнику.
  4. Викладають у форму для запікання та поливають залишками соусу.
  5. Духовку виставляють на 190 градусів та запікають 35 хвилин. П'ять останніх хвилин випікають за 220 градусів. Так вийде рум'яна скоринка.

Скумбрія, запечена в духовці, готується просто на будь-який смак. Підійде абсолютно під будь-який гарнір, потрібно лише взяти та приготувати скумбрію в духовці. Тож пробуйте і вдосконалюйте свої навички. Смачного!

Пізнавальна стаття: Не включається електродуховка: розбір 13 причин

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини