Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Поради, як потрібно зберігати продукти в холодильнику – особливості кожної з 5 зон, правила і терміни

Дата публікації: 13.01.2020 10:36
Дата оновлення: 04.06.2024 13:30

Які особливості зберігання продуктів в холодильнику? Що потрібно знати, щоб їжа залишалася довше свіжої – в статті.

хранение продуктов в холодильниках сайд бай сайд

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Перше, що слід зробити – налаштувати температуру. Найкраще підтримувати мікроклімат на показниках -3-12° C.

Правила зберігання м'яса і риби

Деяку їжу потрібно тримати при легкому морозі. Це допоможе на якийсь час зупинити процеси розкладання їжі. Наприклад, якщо бажаний термін зберігання сирого м'яса або риби повинен становити 2 місяці, їжу потрібно перемістити в морозильну камеру. Якщо її планують приготувати протягом доби, продукти можна тримати в нульовій камері, такий як у Ardesto DNF-D338X, щоб уникнути заледеніння.

Важливо: Не можна зберігати поруч сире м'ясо і готову до вживання їжу. Шкідлива мікрофауна (наприклад, паразити) встигне «перейти» на готові продукти. Це може викликати проблеми з травленням.

При цьому, рибу і копченості заборонено класти з такою їжею:

  • молочка;
  • випічка;
  • яйця.

Причина – така їжа вбирає сторонні запахи.

Потрібно знати: корисних ради, як швидко і правильно розморозити холодильник

Правила зберігання яєць і кисломолочних продуктів

При коректної організації зберігання продуктів в холодильнику яйця не повинні стояти поруч з їжею, яку можна з'їсти без термообробки – в іншому випадку можна заразитися сальмонельозом.

Заборонено тримати на одному рівні овочі/фрукти і кісломолочку. Вони прискорять процеси бродіння свого «сусіда».

Посуд і упаковка

в чем хранить еду в холодильнике

Готова їжа повинна зберігатися в закритих ємкостях, таких як контейнер-трансформер для їжі Nuvita. Дотримання такого умови допоможе зберегти їжу і не дасть просочитися запахів в холодильник. Крім того, такий порядок допоможе впорядкувати розміщення на полицях і максимально оптимізувати зберігання продуктів в холодильнику.

Не можна залишати їжу в посуді, в якій вона готувалася. Особливо, в металевій. Особливістю такої кухонного начиння є те, що в ній продукти помітно швидше псуються і окислюються. Правила користування кухонною технікою забороняють ставити гарячу їжу в холодильник – різкий перепад температури може зламати пристрій.

В тему: Як вибрати холодильник? 11 основних критеріїв

У яких відділеннях які продукти зберігають

Де тримати яйця? А на якій полиці поставити мед? Куди заховати помідори? Нижче розібрані опису правильного зберігання продуктів в холодильнику, завдяки яким вони будуть готові до вживання якомога довше.

Важливо: Все рекомендації нижче наведені для техніки, у яких морозильна камера знаходиться зверху.

Відділення під морозильною камерою

Підійде для швидкопсувної їжі, так як тут найстабільніша температура. У кафе і ресторанах тут зберігають те, що потрібно подати протягом дня.

Що можна зберігати
Рекомендації
Сир Запакувати в пергамент, фольгу або заховати в невеликому контейнері.
Сир Зберігається в заводській упаковці/скляному контейнері.
Вершкове масло Рекомендується розділити шматок на 2 частини: меншу залишити для щоденного вживання. Більшу частину заховати в морозильник. Бажано зберігати в паперовому пакеті або контейнері.
Молоко Перелити в скло і закрити герметичній кришкою.
Яйця Помити з миючим або милом і заховати в лоток.

Друга і третя полички

как размещать продукты в холодильнике

Тут досить низька температура, тому тут слід зберігати ту їжу, якою необхідний холод, але не мороз.

Що можна зберігати
Рекомендації
Молоко і кісломолочка В упаковці/контейнері.
М'ясо В упаковці/контейнері. Бажано виділити окрему полицю, щоб мікроорганізми не потрапляли в іншу їжу.
Риба

Нульове відділення або нижні ящики

В нижніх ящиках температура коливається в районі 1-3° С. Це зроблено, щоб рідина в продуктах не кристалізувалася.

У просунутих пристроях, таких як Hitachi R-WB730PUC5XGR, передбачені відразу 2 таких зони: з підвищеною і середньою вологістю. У першій варто розмістити продукти з високим вмістом рідини (овочі фрукти), а у другий будуть зберігатися м'ясо, риба і більшість сирів.

Важливо: Не варто мити овочі перед тим, як класти їх в ящик. Додаткова волога прискорить гниття.

Може стати нагоді:Рекомендації щодо правильної експлуатації холодильника

Дверцята

 что хранить в дверце холодильника

Через постійне потрапляння гарячого повітря при відкритті дверцят там рекомендується ставити стійкі до перепаду температур продукти: газованої води, консерви, соки. А ось яйця і молочку краще тримати на полицях – їм потрібен стабільний мікроклімат.

Читайте також: Як вибрати холодильник: поради покупцям

Морозильная камера

У цьому відділенні холодильника терміни зберігання продуктів живлення збільшуються в кілька разів. При заморожуванні зупиняються процеси розкладання їжі.

Важливо: Повторна заморозка погіршує смакові якості їжі.

Як зберігати продукти в морозилці

Перш, ніж класти продукти в морозилку, слід:

  1. Висушити, щоб уникнути криги.
  2. Скласти в контейнери або вакуумні упаковки.
  3. Велика кількість овочів/м'яса/зелені для заморозки слід розділити на маленькі порції, щоб не доводилося розморожувати/заморожувати заготовку по кілька разів.

Ці правила дозволять зберегти якість їжі і заощадити місце.

Важливо: Продукти в морозилці лежати до 2-3 років, але бажано з'їсти їжу за перше 3-7 місяців. Далі у їжі почне погіршуватися смак.

Цікаво: Який холодильник краще всього підійде для дому та дачі? Поради щодо вибору

Які продукти не можна поміщати в холодильник

что нельзя хранить в холодильнике

Є цілий список продуктів, чий термін зберігання в холодильнику тільки зменшується. Вони зібрані в таблиці нижче

Що не можна зберігати
Чому
Яблука, банани, груші Чи псують решту їжу, виділяючи етилен, який прискорює дозрівання їжі.
Кава Вбирає всі запахи.
Цибулю і часник Волога в холодильнику прискорить гниття цибулин.
Базилік Листя вберуть всі сторонні запахи.
Картопля Крохмаль стає цукром, через що змінюється структура і смак овоча. Найкраще його зберігати в прохолодному темному місці – коморі, підвалі.
Мед Цукор кристалізується, що псує смак і змінює консистенцію

Остання рекомендація – не шкодувати і викинути навіть злегка зіпсовану їжу. Тільки при правильному зберіганні продуктів можна продовжити свіжість решти вмісту.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини