Сирна паска — справжня окраса великоднього столу, яка символізує оновлення, радість і віру в краще. У неї насичений смак, звабливий аромат. Виглядає апетитно, у складі — корисний кисломолочний сир, який містить білок. Він необхідний для підтримки м'язової маси. Крім того, в ньому є кальцій і фосфор — важливі складові для здоров'я кісток і зубів.
У цій статті зібрали сім смачних рецептів сирної паски, а також корисні поради щодо її приготування.
Сирна паска — класичний рецепт
Передвеликодні приготування займають у господині багато часу та сил, тому пропонуємо рецепт класичної сирної паски без випічки.
Інгредієнти
- Сир — 500 г
- Вершкове масло — 100 г
- Цукор-пісок — ½ склянки
- Сметана — 150 г
- Родзинки — 1 склянка
Покрокова інструкція
- Сир перекладають в окремий посуд і збивають занурювальним блендером до однорідної маси.
- В іншому посуді добре перемішують сметану з цукром і додають до сирної маси.
- Вершкове масло розм'якшують при кімнатній температурі, додають до сирної маси та перебивають міксером.
- Родзинки промивають, обсушують і додають у сирну масу. Перемішують лопаткою.
- Форму для паски застеляють зволоженою марлею, викладають сирну масу і покривають краями марлі. Зволожена марля допомагає сирній масі рівномірно розподілитися за формою під час дозрівання і застигання. Вона запобігає прилипанню сиру до стінок, що особливо важливо під час використання металевих або пластикових форм.
- Ставлять у глибоку місткість під гніт і залишають у холодильнику на 10-12 годин.
- Періодично зливають сироватку з посудини.
- Після закінчення часу дістають паску з форми, звільняють від марлі, перекладають на блюдо.
- Прикрашають на свій розсуд розтопленим шоколадом, посипкою, збитими вершками. Можна поставити в паску церковну свічку.
Цікава стаття: Як зробити глазур на паску — 9 цікавих рецептів і робочі поради з приготування
Сирна паска «Три шоколади»
Любителям шоколаду сподобається ця інтерпретація сирної паски. Приємний вершковий смак сиру підкреслює солодкість шоколаду і робить десерт настільки смачним, що його захочеться готувати не тільки на свято.
Інгредієнти
- Сир 9-15% — 600 г
- Жовтки — 2 шт.
- Цукор — 100 г
- Ванільний цукор — 1 ч.л
- Молоко — 50 мл
- Вершкове масло — 100 г
- Білий шоколад — 30 г
- Молочний шоколад — 50 г
- Гіркий шоколад — 60 г
Покрокова інструкція
- Для сирної паски «Три шоколади» протирають сир через сито до однорідної консистенції.
- Жовтки збивають з цукром і ванільним цукром.
- Додають молоко, переливають у металевий посуд і, помішуючи, готують на водяній бані до загустіння.
- Знімають із вогню, додають вершкове масло і перемішують до однорідності.
- З'єднують із сиром і збивають до однорідного стану.
- Розтоплюють усі три види шоколаду окремо.
- Ділять сирну масу на три частини: велику, середню і маленьку. Додають білий шоколад у маленьку порцію, гіркий — у велику, молочний — у середню.
- Форму для паски застеляють марлею, викладають масу шарами: білу, молочну, темну. Марля вбирає зайву вологу, даючи змогу десерту краще застигнути та набути потрібної текстури.
- Загортають у марлю, ставлять щось важкеньке і залишають на ніч у холодильнику.
- Прикрашають паску до свого смаку.
Сирна паска зі згущеним молоком
Поєднання згущеного молока та сиру завжди безпрограшне, тому якщо не знаєте, як приготувати сирну паску, яка сподобається всім, варто спробувати цей рецепт. Для сирної паски зі згущеним молоком потрібно небагато інгредієнтів, а готовий результат приємно дивує.
Інгредієнти
- Сир — 500 г
- Згущене молоко — 200 г
- Вершкове масло — 100 г
- Сметана — 100 г
- Ванільний цукор — 1 пакетик
- Родзинки, горіхи, цукати — на смак
Покрокова інструкція
- Сир ретельно протирають через сито або збивають блендером до однорідної маси.
- Вершкове масло розм'якшують до стану крему.
- Змішують сир, згущене молоко, вершкове масло і сметану до однорідності.
- Додають ванільний цукор і за бажанням родзинки, горіхи або цукати.
- Перемішують усі інгредієнти до однорідної маси.
- Форму для паски застеляють мокрою марлею, викладають у неї сирну масу і покривають краями марлі.
- Ставлять її в холодильник на 12 годин під гнітом.
- Після закінчення часу витягують паску з форми, прикрашають і подають до столу.
Корисна стаття: Ідеї як прикрасити паску — 8 класичних і 15 оригінальних варіантів
Сирна паска: рецепт у духовці
Той, хто хоч раз куштував паску з сирного тіста, запечену в духовці, знає, наскільки яскравий і насичений у неї смак. Пропонуємо класичний рецепт сирної паски в духовці.
Інгредієнти
- Сир 9% — 500 г
- Сметана 20% — 100 г
- Вершкове масло — 80 г
- Яйця — 3 шт.
- Цукор — 100 г
- Кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л
- Родзинки — 50 г
- Ванілін — до смаку
- Сіль — дрібка
Покрокова інструкція
- У глибокій мисці змішують теплу сметану, м'яке масло, сир і крохмаль. Збивають усе це занурювальним блендером до однорідної маси.
- В іншу миску вбивають яйця, починають їх збивати на невеликих швидкостях міксера. Поступово вводять цукор. Також всипають ванілін і сіль.
- З'єднують сирну та яєчну маси, перемішують лопаткою, щоб наситити киснем. Додають збиті яйця порціями, вимішуючи після кожної.
- Родзинки добре промивають і обсушують, додають у сирну масу.
- Форму для випічки вистилають пергаментом. Обертають форму кількома шарами фольги, оскільки паска запікатиметься у воді.
- Виливають масу в форму.
- Встановлюють її в глибокій каструлі або деко, наливають воду до половини висоти форми.
- Запікають у попередньо розігрітій до 160°C духовці протягом 1 години.
- Після випічки остуджують гарячу масу, потім ставлять у холодильник на кілька годин для застигання.
- Перед подачею прикрашають.
Заварна сирна паска
На відміну від рецепта в духовці, заварна сирна паска готується швидше, водночас смак такий самий вершковий і насичений.
Інгредієнти
- Сир (жирний) — 500 г
- Яєчні жовтки — 3-4 шт. (або 2-3 яйця)
- Сметана — 200 г
- Вершкове масло (кімнатної температури) — 100 г
- Цукор — 100 г
- Ванільний цукор — 1 ч.л
- Родзинки — 80 г
- Улюблені горіхи — 50 г
Покрокова інструкція
- Сир перетирають через сито з дрібними отворами або пробивають занурювальним блендером до пастоподібної маси.
- До сиру додають жовтки, сметану, цукор і ванільний цукор, і все ретельно перемішують.
- У суміш додають кубики м'якого вершкового масла і збивають до гладкої однорідної консистенції.
- Викладають основу в сотейник і ставлять на повільний вогонь. При постійному помішуванні прогрівають до появи бульбашок.
- Переставляють каструлю в посудину з холодною водою, остуджують і прибирають у холодильник на кілька годин.
- В охолоджену масу додають горішки й родзинки, перемішують.
- Формочку вистилають марлею, залишаючи вільними краї. Наповнюють сирною масою і накривають марлею.
- Встановлюють гніт і для стабілізації залишають у холодильнику на добу.
- Через добу витягують десерт із форми та подають до столу.
Сирна паска без яєць
Цей рецепт підійде людям, яким, з різних причин, не можна їсти яйця. Смак десерту нічим не поступається класичній рецептурі.
Інгредієнти
- Сир — 700 г
- Цукрова пудра — 250 г
- Сметана — 200 мл
- Вершкове масло — 250 г
- Ванілін — 1-2 щіпки
- Сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки) — 240 г
Покрокова інструкція
- Сир перетирають через сито або збивають міксером до однорідної консистенції.
- Сухофрукти заливають окропом, витримують 15 хвилин, щоб пропарилися. Потім зливають воду і просушують їх.
- У сир додають цукрову пудру, ванілін і сметану, збивають міксером до однорідності.
- М'яке вершкове масло додають у сирну масу і перемішують.
- Додають сухофрукти до сирної маси та добре перемішують.
- Готують форму для паски, застеляють її марлею.
- Викладають сирну масу у форму, зверху накривають марлею і ставлять важкий предмет (наприклад, банку з водою).
- Відправляють десерт у холодильник на ніч або на 10 годин.
- Після закінчення часу витягують паску з форми.
Варто знати: Як готувати сирники на сковороді та в духовці — 6 перевірених рецептів
Сирна паска з желатином
Якщо це ваша перша сирна паска і є хвилювання, що вона може не тримати форму, спробуйте приготувати рецепт із желатином.
Інгредієнти
- Сир 5% — 600 г
- Сметана 20% — 125 г
- Вершки 10-12% — 30 г
- Масло вершкове, розм'якшене — 50 г
- Желатин — 20 г
- Пудра цукрова — 1 склянка
- Цукати — на смак
- Банан — 1 шт.
- Сіль — 1 щіпка
- Ваніль (ванільна цукрова пудра) — до свого смаку
Покрокова інструкція
- Желатин заливають водою, перемішують і залишають на пів години, щоб набряк і загус.
- Сир перетирають через сито або збивають до однорідної маси.
- Додають сметану, вершки, розм'якшене вершкове масло, цукрову пудру і дрібку солі. Продовжують збивати. Потім додають ваніль, перемішують.
- Підігрівають желатин до його розчинення, але не кип'ятять.
- Вливають суміш у сирну масу, перемішують.
- Відбирають трохи сирної маси, у більшу частину додають цукати.
- Банан нарізають кільцями й змішують із другою частиною сирної маси.
- Форму для паски застеляють сирою марлею, викладають туди сирну масу з цукатами.
- Накривають марлею, ставлять зверху тарілку і вантаж, залишають у холодильнику на 3 години.
- Силіконові формочки наполовину заповнюють сирною масою з цукатами, утрамбовують, потім додають сирну масу з бананами, залишають у холодильнику на 1-2 години.
- Перевертають сирну паску на тарілку, знімають форму і марлю.
Читайте: Як вибрати форму для випікання: 12 підказок
Чим замінити форму для сирної паски
Якщо ідея приготувати сирну паску прийшла раптово, а вдома немає форми для її відстоювання — не біда, є альтернативи.
Заміна форми для паски
|
Результат |
Друшляк |
Десерт набуває красивої напівкруглої форми з дрібними отворами. Вони прикрашають і сприяють рівномірному стіканню сироватки. Виходить щільна і суха консистенція паски, що робить її привабливою в розрізі |
Пластикова банка | Якщо у неї цікавий рельєф на внутрішніх стінках, тоді буде паска незвичайної форми, з візерунком |
Квітковий горщик |
Надає форму, схожу зі зворотним конусом. Ідеальний для створення великої паски |
Терка |
Якщо розмістити марлю всередині та наповнити її сирною масою, вийде текстурований зовнішній шар паски, коли маса просочиться крізь дрібні отвори терки. Однак такий десерт складніше виймати, ніж з інших форм |
Незалежно від варіанту форми, марлю потрібно добре змочити, щоб вона не прилипла до сирної маси.
Розглянули популярні варіанти приготування великодньої страви, серед яких класичний рецепт та адаптації з низьким вмістом жиру або альтернативними підсолоджувачами. Звідси висновок: сирна паска універсальна, її можна зробити з будь-яким смаком і ароматом.
Використання марлі під час вистилання форми виявилося ключовим для ідеальної текстури та зручності в подачі. Формочка залишається чистою, з неї легко виймати приготований десерт.
На замітку: Як приготувати паску в мультиварці: 2 топові рецепти