Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

ВИБІР ЧАВУННОГО ПОСУДУ: 10 НЮАНСІВ, ЯКІ БАЖАНО ЗНАТИ

Дата публікації: 03.06.2020 11:19
Дата оновлення: 06.08.2024 16:22

современная чугунная посуда

Був час, чавун шанували у кожному будинку. У довговічності та універсальності цього матеріалу сумніватися не доводиться. Тому на таке начиння попит не падає. А де попит – там і пропозиція. Нижче – ключові рекомендації, як вибрати чавунний посуд.

Чим гарний чавунний посуд

готовка на чугунной посуде

Покриття відрізняється неймовірною довговічністю. У більшості сімей присутня «та сама» Пательня або гусятниця, яка передається у спадок із покоління до покоління. Такий посуд майже неможливо зіпсувати. Якщо тефлон «вбивається» від чищення щіткою, то чавунні казанки не бояться ні скребків, ні виварювання в мильній воді.

Таке начиння пористе: повільно нагрівається і довго зберігає тепло. А їжа, приготовлена в ній, виходить дуже смачною. І що примітно, згодом посуд стає тільки краще. Чим довше нею користуватися – тим виразніше виявляються антипригарні властивості. Тому на старих сковорідках готуватиметься комфортніше, ніж на сучасних.

Чавун «не любить» поспіху. Так, він справді повільно нагрівається і остигає. Це найміцніший матеріал, оскільки витримує екстремальні температури та різкі перепади. Це буде додатковим плюсом для тих, хто любить прожарювати їжу до природної золотистої скоринки та м`якотки всередині (наприклад, на сковороді Lamart). Чавун стійкий до дії кислот. Можна готувати м`ясо у лимонному маринаді, жодних змін на покритті не буде.

Мити подібне начиння не просто. Вона ємна та важка. Але не вибаглива – відмивається губкою і у теплій воді. Та й розбити її — треба ще постаратися: чавун витримує навіть падіння з висоти.

Корисна стаття: Як вибрати посуд для мікрохвильової печі: 10 порад

Найкращий чавунний посуд: на що звернути увагу

чугунная посуда для жарки, тушки и варки

Зовні чавунний посуд" на одне обличчя" – важкий, особливим декором не відрізняється. Але зіпсувати враження від покупки можуть незначні нюанси. Бажано почекати і детально розібратися в них, і тільки потім – «з холодною обачністю» – підібрати те, що прослужить кілька поколінь!

Призначення

Універсальної посуд для запікання смаження не існує, тому любителям поїсти потрібно буде обзавестися відразу кількома типами сковорідок та каструль. Найпопулярніші моделі в обігу:

  • тонка сковорода – для млинців, оладок, драників та панкейків;
  • з високими стінками – для гасіння;
  • гриль – для смаження риби та товстих шматків м`яса;
  • звичайна – для котлет та смаженої картоплі;
  • з бічними або знімними ручками – для запікання в духовці;
  • вок (WOK) сковорода Для тушкування;
  • для піци – велика у діаметрі, але з тонкими стінками;
  • ківш – невелика каструля з довгою ручкою;
  • сотейник – щось середнє між каструлею та сковородою;
  • класична каструля;
  • казанок – посуд з дуже товстими стінками для тушкування.

Щоб вибрати відповідну, слід розібратися у своїх уподобаннях. Для приготування розсипчастих каш краще брати каструлю, для гасіння – WOK або каченицю, для приготування на природі – казанок. Велика кількість добротного посуду в будинку – добре, але не доцільно. Адже її вистачить надовго. Це якраз той випадок, коли купується на віки.

Матеріал виробу

Розрізняють дві категорії чавунного посуду: класичний та з емальованим покриттям. Головна відмінність між ними — емальований посуд не потрібно прожарювати. Плюс у такого начиння з`являється цілий простір для фантазії – воно може бути кольоровим, з візерунком або навіть рельєфом.

Класичний чавунний посуд – просто чорний без всяких вишукувань. Крім цього, якщо не прожарити такий посуд, то в його пори швидко просочиться волога, і подібне начиння втратить свої позитивні якості.

Читайте: правильно доглядати кавомашину: 8 основних правил

Чавун

Нові сковороди продаються в технологічному мастилі, яке захищає від іржі. Коли принесете додому, насамперед, чим готувати, потрібна додаткова підготовка.

  1. Слід добре вимити посуд.
  2. Ретельно прожарити її, щоб поверхня стала гладкою. У такий спосіб створюється плівка.

готовка на чугунных сковородках

Якщо не прожарити, чавунний посуд вбиратиме рідину і згодом може заржавіти. Особливо це стосується каструль, вони постійно стикаються з водою. Заржавіти можуть навіть чавунні кавоварки така особливість цього матеріалу.

Поширені чотири методи прожарювання. Вони дієві та безпечні:

  • за допомогою солі;
  • за допомогою олії;
  • в духовці;
  • комбінація (кілька способів одразу).

В тему: Чим і як правильно мити плиту з нержавіючої сталі – 3 основні правила

Прожарювання сіллю проходить за таким алгоритмом:

  1. Провести чищення і витерти посудину.
  2. Насипати сіль|соль|. Багато солі. Вона повинна займати всю поверхню по ширині та пару сантиметрів нагору.
  3. Включити плиту і поставити начиння на велику конфорку на сильне нагрівання.
  4. Перемішувати сіль лопаткою щонайменше 15 хвилин. Бажано вибирати дерев`яну ложку, тому що силікон може деформуватися.
  5. Викинути сіль та промити чистою водою.
  6. Протерти насухо і поставити на увімкнену конфорку.
  7. Нанести силіконовим пензликом трохи рослинної олії.
  8. Увібрати надлишки серветкою.

прокаливание чугунной посуды

Для проколювання олією бажано купити недорогу рафіновану олію. Його піде багато – тому краще використовувати найдешевше.

  1. Слід вимити посуд та поставити підсушитись.
  2. Залити начиння олією мінімум на дві третини. Економніше виходить у млинцевій сковороді: у ній достатньо залити дно і потім протирати стінки
  3. Включити середнє прогрівання для розжарювання олії. Коли закипить, зменшіть вогонь на мінімум.
  4. Проколювати посудину півгодини, доливаючи олію.
  5. Відключити плиту і почекати поки начиння охолоне.
  6. Вилити олійні відходи. Бажано не в каналізацію, це спровокує забивання труб.

Читайте: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Гартування в духовці підійде тільки посуду з жаростійкими або ручками, що Знімаються. Це найбезпечніший метод. Особливо для тих, хто має вдома маленькі діти. План прокалювання наступний.

  1. Підготувати духовку, щоб посуд міг стати «на повний зріст".
  2. Зробити захист із дека/деки, застеленого харчовою фольгою. Це потрібно, щоб дно духовки залишилося чистим. Все це робити в холодній печі.
  3. Включити піч та розігріти її до 160-170 градусів
  4. Нанести силіконовим пензлем олію на поверхню посуду.
  5. Поставити її вгору дном і залишити на 30-40 хвилин.
  6. Акуратно витягнути сковороду/каструлю, змастити її і повернути в гарячу духову шафу на півгодини.
  7. Вимкнути духовку.

У всіх методах прожарювання слід постійно стежити за посудом, щоб не допустити появи диму.

У класичному чавунному посуді бажано не готувати продукти із вмістом кислот. Вони не підходять для топлення в соусах, вершках та сметані. Через метаморфоз з металом може з`явитися специфічний присмак. Зате в них можна готувати і підігрівати плов так само, як і в професійній. гусятниці Lamart.

Якщо чавунок довго стоїть без діла, може з`явитися запах старої олії. Щоб позбутися його, потрібно прокип`ятити його 15 хвилин і після цього прожарити. Однак, якщо в інструкції написано «натуральне антипригарне покриття», то на заводі вже прожарили. Коли принесете додому з магазину, достатньо помити, змастити олією і можна готувати.

Цікава стаття: Духовка або мікрохвильова піч — 3 ключові параметри для вірного вибору

Емальований чавун

Якщо потрібно використовувати посудину для приготування продуктів із кислотами, варто звернути увагу на емальовані чавунні каструлі та сковорідки.

эмалированная чугунная посуда

Емаль нейтралізує зовнішню пористість, їжа не чіплятиметься, підгорятиме і віддаватиме присмаком металу.

Корисна стаття: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

Розрізняють три види емалі. Про них у таблиці:

Вид емалі
Фішки
Чорна Шорстка. Може здатися, що посуд без покриття, насправді він є. Просто зливається за кольором із чавуном
Біла По суті це склокераміка, оскільки виготовляється зі схожої сировини. Такий посуд очищається, занурюється в рідку емаль і запікається в печі муфельної.
Антипригарна емаль Мікшується зі спеціальними компонентами, щоб на ній нічого не змогло пригоріти навіть без олії

Для подальшого фарбування емалі використовують специфічні термофарби. Цілком безпечні для здоров`я, тому ними можна сміливо користуватися. Перед першим застосуванням досить добре очистити з мийним засобом і протерти паперовим рушником, складеним у кілька шарів.

Цікава стаття: або чайник – 9 відмінностей: що краще вибрати, що економічніше

Ручки та кришка

Важливо, щоб ручки міцно трималися і не грілися, а кришка була з екологічних і одночасно матеріалів (читайте нижче). Адже вони задають комфорт під час використання.

ручки чугунной посуды

Коли вибираєте вподобану модель, враховуйте, що:

  • металеві мають властивість прогріватися, тому вважаються не найкращим матеріалом. Бажано вибирати моделі з прогумованими вставками;
  • дерев`яні – золота середина. Вони не гріються, проте дерево не відрізняється довголіттям. Доведеться раз на кілька років міняти самі ручки;
  • із пластифікатора – універсальний боєць. Не перегрівається, довго живе та стоїть бюджетно;
  • чавунні – ідеальний, але дорогий вибір.

Пізнавальна стаття: Як вибрати мікрохвильову піч правильно — інструкція в 5 розділах

Якщо сковорідкою або каструлею користуватимуться в духовці або електропечі, краще вибирати моделі зі знімною ручкою. Ідеальний варіант – литий чавунний посуд. Якщо вона потрапила на очі – можна брати, не роздумуючи. Таке начиння слугуватиме вічність.

 крышки чугунной посуды

У посуду зазвичай продаються із кришкою, а сковорідки без неї. Це універсальна деталь, яку можна використовувати на будь-якому начинні.

Найчастіше кришки виготовляють із трьох матеріалів.

  1. Скло — варіант для прожарювання, яке дозволить побачити ступінь «рум`янцю». Ті, що з дірочкою не підійдуть для тушкування.
  2. Чавун – відмінний варіант для гасіння, де потрібно створити герметичне середовище.
  3. Метал – середній варіант, він герметичніший за скло, але дешевше і легше чавуну. Часто можна зустріти у продажу кришки із чавунно-алюмінієвого сплаву.

У будь-якому випадку, краще мати під рукою рушник чи прихватку. Від несподіванок ніхто не застрахований, іноді може перегрітись навіть термостійкий матеріал.

На замітку: Електричні чайники: які найкращі за якістю – 5 характеристик

Як вибрати чавунну сковорідку

Купівля чавунного посуду – та ще процедура. Однак, знаючи ключові правила, можна суттєво її спростити. У таблиці зібрані вагомі параметри, які не варто ігнорувати, якщо хочете купити річ, що стоїть.

Характеристика
У чому її важливість
Вага Справжній чавун важкий. Наприклад, невелика сковорідка може важити близько 400-500 грам.
Якщо продавець підсовує «ультра-легке» чавунне начиння — слід обходити його стороною
Ціна Обходиться дорожче, але дорожнеча окупається терміном служби. Занадто бюджетний цінник має насторожити
Ручки Бажано литі з чавуну або із пластифікатора. Дерев`яні також ОК, але вони менш довговічні
Товщина стін Оптимальні 3-5 см для рівномірного прогріву
Цілісність Не повинно бути жодних вад, тріщин, сколів або горбків – все це дефекти погіршують властивості
Емальованість За бажанням

Перед тим, як вибрати чавунну сковорідку або каструлю, слід дізнатися про розмір своїх варильних Панелей. Якщо посудина буде більше конфорки НАплиті, їжа буде пересмажена в центрі та сира по краях. Або таку сковороду можна використовувати виключно в духовці для запікання їжі.

Цікава стаття: 5 причин мати мультиварку у себе на кухні

Правильний догляд

Періодичне прожарювання – догляд №1 для чавуну. Так само важливо вчасно позбавлятися їжі відразу після приготування. Залишки їжі можуть частково вбратися і прибрати стійкий запах буде складно. Тому бажано виставити решту їжі по тарілках або судочках, і вимити сковороду м`якою губкою. Головне – дозволити їй охолонути, інакше від киплячих бризок не вберегтися.

уход за чугунной посудой

Також бажано користуватися силіконовими або дерев`яними пристроями. Залізні шумівки та лопатки можуть пошкодити пористу структуру матеріалу. Якщо шумівки з нейлоновим синтетичним покриттям – їх можна використовувати.

Єдиний виняток – чищення застарілого жиру. У такому разі без металевого скребка не обійтись. Однак, обробляти начиння краще мочалкою з дрібними фракціями, вони щадні.

Корисна стаття: Що таке мультиварка з 3D-нагріванням: вивчаємо техніку за 3 пунктами

Мити в посудомийній машині небажано. Агресивне чищення може зруйнувати природний шар захисту. Найбезпечніший метод зняти старий жир з чавуну – За допомогою солі та оцту. Все відбувається за таким алгоритмом.

  1. Поставити посуд на плиту і залити оцет і воду в рівних пропорціях.
  2. Гріти суміш до кипіння.
  3. Зняти начиння з вогню та дати постояти 1-2 хвилини.
  4. Засипати у гарячу воду приблизно 2-3 ложки соди.
  5. Дати цій суміші постояти кілька хвилин.
  6. Коли вона трохи охолоне, можна починати чистити її губкою.
  7. Обов`язково протерти насухо рушником або поставити на 30 секунд на конфорку, що працює.

Перед тим як вибирати посуд для газових та плит, враховувати особливості чавуну. І він вас не підведе де б не були. Якщо вирішили піти в похід або поїхати на природу, їжа в чавунному казанку буде такою, що оближеш пальчики. Переконайтеся самі.

Читайте: Як впливає мікрохвильова піч на людину: 3 причини не побоюватися

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини